Så slutar du tvätta håret | Fria.Nu
Skånes Fria

Så slutar du tvätta håret

Att inte tvätta håret låter säkert som vissa människors värsta

mardröm, men faktum är att det har blivit något av en folkrörelse att avvänja håret från tensider och sulfater. Förr tvättades hår i allt

från ägg till honung och många väljer nu att gå tillbaka till gamla metoder.

När man tvättar håret tar man bort alla de naturliga oljor som finns i hår och hårbotten och som är där för att håret ska återfuktas naturligt. Genom att ständigt avfetta håret genom att ta bort oljorna från hår och hårbotten får man en överproduktion som gör håret fett och det kan dessutom ta skada.

Kemiskt sett är det ganska liten skillnad mellan vanligt schampo och diskmedel. Innehållsförteckningarna skvallrar om tensider och sulfater. I schampo är sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium laureth sulfate (SLES) de stora bovarna.

Yo-Shi Svanberg slutade tvätta håret för några år sedan, av miljöskäl.

– Jag hade ganska fett hår och trodde först inte att det skulle bli bra att sluta använda schampo, men efter någon vecka hade håret faktiskt stabiliserat sig. Jag tror inte att det är meningen att vi människor ska tvätta håret med schampo. Man känner direkt hur torrt och frizzigt det blir. Numera sköljer jag igenom håret med ljummet vatten och det håller det faktiskt väldigt fräscht.

Många av internetsajterna som handlar om att inte tvätta håret rekommenderar balsam-metoden, som innebär att man sköljer håret med ljummet vatten och sedan använder balsam – inte schampo för att tvätta håret. Balsam löser upp smutsen långsammare och mer skonsamt än schampo, enligt principen lika löser lika. Ju fetare ett balsam är, desto mer vårdande och rengörande är det. Balsamet ska masseras in noga, och sedan sitta i håret i minst 10 minuter innan det noggrant sköljs ur. Det är i första hand friktionen när man masserar hårbotten som står för den rengörande processen.

Tvättbalsam bör vara fritt från icke-vattenlösliga silikoner och mineraloljor. Dessa ämnen klibbar fast på hårståna, och det krävs starka rengöringsmedel (som schampo) för att få bort dem.

Men det finns också gamla sätt att rengöra håret med allt från bikarbonat till nässelvatten. Viktigt för alla metoder är att man avslutar med kallare vatten, så att hårstrånas fjäll, som liknar porer i huden får möjlighet att stänga sig.

Det börjar också komma kommersiella produkter på marknaden för de som inte vill använda schampo, men som heller inte vill ta steget till no-poo fullt ut. Produkterna innehåller ofta naturliga eller eteriska oljor i stället för sulfater och tensider, men har också en del ämnen som ”traditionella” produkter har, bland annat konserveringsmedel och silikoner.

Anna Maris

[email protected]

Fakta: 

Så tvättar du håret med produkter från skafferiet:

MED BIKARBONAT

En grovrengörande effektiv huskur. Bikarbonat blandas med vatten och masseras försiktigt in i håret. Låt det sitta i några minuter innan det sköljs ur, men inte för länge. Håret kan bli uttorkat om du tar för mycket bikarbonat, så prova dig fram. En tesked per deciliter vatten som sedan hälls över håret är en tumregel – beroende på hårlängd och hur smutsigt håret är. Bikarbonatet kan också blandas ut till ”slush”-konsistens innan det fördelas ut i hårbotten. Sedan masseras hårbotten noggrant, innan bikarbonatet sköljs ur. Bikarbonat är ett basiskt ämne, och för att återställa hårets och hårbottens pH-balans krävs ordentlig efterskölj.

MED NÄSSLOR

Koka upp nässlorna i vattnet, låt koka ca 10–15 minuter. Sedan avkoket svalnat, sila bort nässlorna och häll avkoket över håret och massera in i hårbotten innan det sköljes ur med vatten. Kan med fördel även sitta i över natten för att verka längre.

MED HONUNG

Koka vatten, ca 1–2 dl beroende på den mängd du behöver. Låt det svalna i några minuter, och rör sedan ner 1–2 msk honung i vattnet. Rör tills honungen löst sig. Vänta tills blandningen svalnat så pass att du inte bränner dig, och häll sedan det över ditt hår och massera in. Låt det gärna sitta några minuter innan du sköljer ur det. Skölj noga med varmt vatten.

MED RASULERA

Rasullera är en mineralrik lera med naturliga sapoiner, som kan användas till att tvätta både hår och hud. Den finns både i kakform och i pulverform. Oavsett formen blandas den med vatten till en krämig massa (lera på bit tar lite längre stund att lösa upp). Fördela leran i håret, massera och skölj ordentligt. Blandar du för stor sats kan du låta det överblivna torka in och sedan blöta det vid nästa användning.

Källa: www.nopoo.se

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Beslut om Saabs framtid väntas nästa vecka

Ekonomi Fackföreningen If Metall beklagar att Koenigsegg group AB drar sig ur köpet av Saab automobil, men vill för övrigt inte kommentera Koenigseggs beslut innan mer information kommit fram.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu