Uppsala Fria

Övning i Uppsala för Sverige mot Nato?

Under fyra dagar i september genomförs Natoövningen Toxic trip på Garnisonen i Uppsala. Drygt 200 personer från 16 länder ska tränas i att hantera kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära händelser. Från militärt håll betonas att Toxic trip är en övning i räddningstekniker, men kritiker menar att den trots det innebär att Sverige knyter närmare band till militäralliansen.

I Natos regi genomförs årligen övningen Toxic trip, förra året var man exempelvis i Ungern, men detta är första gången den anordnas i ett land som står utanför militäralliansen.

– Vi är bäst i klassen bland alla Natomedlemmar trots att vi inte ens är med. Övningen i sig är det väl inget att säga om men varför dra in Nato? Vi hade kunnat öva med de övriga nordiska länderna, säger riksdagsledamoten Peter Rådström (MP), ledamot i försvarsutskottet och talesperson för sitt parti i försvarspolitiska frågor.

Han menar att det finns en fara med att göra sig beroende av militäralliansen, att omvärlden riskerar att börja betrakta Sverige som fullvärdig medlem.

– Övningen utgör ytterligare en pusselbit av flera, senast var flygövningen i Luleå. Umgås man med sin fiende blir man beroende. Vi kan jämföra det med Afghanistan där Sverige genom ISAS närvaro och ursprungliga FN-mandat nu plötsligt ligger under Natobefäl, säger Peter Rådström.

Mellan den 7 och 11 september är området innanför och ovanför Uppsala garnison i Ärna avlyst för obehöriga på grund av militärövningen. Enligt projektledaren för Toxic trip, stabsofficer Johan Sundelin vid Luftstridsskolan i Uppsala, kommer 181 personer att träna på räddningssituationer där bland annat kemiska och radioaktiva stridsmedel har använts. I några fall kommer även kontaminerat övningsmaterial att användas.

– Vi simulerar olika händelser men använder även övningsplattor med en väldigt låg dos av radioaktivitet, säger Johan Sundelin, som trots den militära inramningen vill understryka att det är en räddningsövning för personal från deltagarländernas respektive räddningstjänster.

Avlysningen av området sker enligt Luftstridsskolans informationschef Mats Gylander dels för att inga obehöriga ska komma till skada under övningen, men också för att man även under övningen ska kunna upprätthålla de föreskrifter som gäller för garnisonen. Denna är för-utom ett militärt område även är ett så kallat inhägnat skyddsobjekt, liksom Sveriges övriga flygplatser. Det har enligt Mats Gylander inget att göra med det radioaktiva övningsmaterialet.

– Istället för att ha en gul postit-lapp där det står ”misstänkt kontaminerat” används istället indikeringsplattorna för att skapa ett så verklighetstroget scenario som möjligt. Personalen använder geigermätare och har den skyddsutrustning som föreskrivs. De radioaktiva nivåerna är inte på något sätt hälsovådliga för människor, säger han.

Vid den senaste Natoledda militärövningen i Sverige, som genomfördes över Norrbotten med Luleå som bas och gick under namnet Loyal arrow, fanns fredsnätverket Ofog på plats. Ofog ägnar sig åt olika former av olydnadsaktioner – bland annat iscensätter nätverket roll-spel som gestaltar krigsskådeplatser med civila offer och tar sig in på avspärrade områden i avsikt att stoppa eller försena militärövningar.

I torsdags kväll samlades några medlemmar i nätverket för att lägga upp strategier för höstens aktivism. På agendan står förutom ett besök i Uppsala under Toxic trip en insats i Göteborg då EU:s försvarsministrar möts i slutet av september.

– Att låta Nato öva räddningstjänst är som att låta en massmördare gå en kurs i första hjälpen, det är hyckleri. Jag kan inte riktigt säga vad som kommer att hända i Uppsala, det beror på hur många som ansluter men oavsett vad Nato gör så vill vi inte ha dem här, säger Anna Sanne-Göransson, pressansvarig för nätverket.

Även motaktioner av olika slag finns med i Luftstridsskolans planering inför Toxic trip.

– Får vi indikationer från säkerhetstjänsten om att det råder en ökad hotbild kring överträdelser av bestämmelserna kommer vi självklart att ha en beredskap för detta, säger Mats Gylander.

– Vi hoppas naturligtvis att hela Uppsala reser sig. Hela Uppsala får såklart vara Ofog under övningen, vi är bara redskapsbasen men har en massa dumheter på gång, säger Anna Sanne-Göransson.

Några generella tankar eller kommentarer kring valet av datum för övningen, som avslutas den 11 september?

– Det är en politisk fråga och det tar vi inte ställning till, det får du föra upp på rätt nivå, säger Mats Gylander.

– Nej, det är nog en tillfällighet, säger Peter Rådberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu