ESO: Medborgarna måste själva betala välfärden | Fria.Nu
Fria Tidningen

ESO: Medborgarna måste själva betala välfärden

Medborgarna måste vara beredda att betala mer ur egen ficka för att finansiera morgondagens välfärd. Det är kontentan i en ny rapport från Expertrådet för studier i offentlig ekonomi, ESO.

Konsumtionen av vård, skola och omsorg ökar snabbare när vi lever längre och är friskare. De ökade kostnaderna för välfärdsystemen kan finansieras genom att vi arbetar längre, vilket regeringens Globaliseringsråd nyligen föreslog i sin slutrapport, men ESO:s utredare Per Borg – tidigare socialdemokratisk statssekreterare – anser att varken det eller höjda skatter är heltäckande lösningar.

Istället föreslår han ett system enligt amerikansk modell, där medborgarna själva finansierar en större del av sin välfärdskonsumtion.

”Den politiska uppgiften inför framtiden måste vara att säkerställa att alla medborgare får tillgång till de välfärdstjänster de vill betala för – kollektivt eller enskilt. Välfärdssystemen måste anpassas till medborgarnas krav och betalningsvilja. Den omvända ordningen är i längden varken möjlig eller önskvärd”, skriver Per Borg på DN debatt.

Per Borg nämner själv den ”gräddfilsproblematik” som förknippas med USA:s välfärdssystem, men menar att denna inte ska angripas ”genom att den privata finansieringen försvåras, vilket sker i dag, utan genom att den offentliga finansieringen säkerställs”.

ESO inrättades ursprungligen 1981 som en fristående tankesmedja med finansdepartementet som huvudman. 2003 avvecklades rådet, för att i december 2007 återinrättas av finansminister Anders Borg (M). Välfärdens långsiktiga finansiering är den första rapport rådet producerat sedan verksamheten återupptogs.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Så schysst är din bank

En svensk bank får full pott i senaste Fair Finance Guide ­– men de flesta brister stort i hållbarhetsarbetet.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu