Fria Tidningen

Vild strejk på Lagena

Systembolagets dotterbolag Lagena har varslat 33 lagerarbetare. Istället för fast anställda vill företaget hyra in personal från bemanningsföretag. I dag svarade arbetarna med blockad och vild strejk.

Vanligtvis är trafiken till och från Lagenas lager i pendeltågsförorten Jordbro hög, särskilt inför storhelger som midsommar. Men på måndagen kommer de långtradare som ska hämta eller lämna dryckesvaror varken ut eller in.
I protest mot att företaget varslat 33 lagerarbetare –¬ vilka ska ersättas med inhyrd personal från bemanningsföretag – har ett sjuttiotal anställda gått ut i vild strejk. Och de har blockerat Lagenas två in- och utfarter genom att prydligt parkera sina egna personbilar utanför. De lastbilar som inte kan leverera parkerar i en prydlig rad längs Armaturvägens andra sida. Några av chaufförerna går för att tala med företagsledningen, andra står i väntan på besked och betraktar blockaden från behörigt avstånd.
– Det här är olagligt att stoppa. Jävla idioter, skriker en upprörd förare som inte tillåts passera blockaden.
De strejkande svarar inte på tillmälena utan förklarar bara att ”ingen kommer ut”.

Jessica Moya har arbetat på företaget sedan 1998 och beskriver beslutet att strejka vilt som kollektivt. I förhandlingarna med Handels har arbetsköparna gjort antalet varsel till en förhandlingsfråga. Om de anställda går med på försämrade villkor ska enskilda jobb kunna räddas. En överenskommelse om att personalen inte ska ta ut kompledigt på nationaldagen skulle exempelvis innebära två färre varsel, vilket de anställda betraktar som utpressning.
– Vi vill inte att man ska bli utbytbar på det sättet mot sämre arbetsvillkor, säger Jessica Moya. De säger ju i förhandlingarna att vi kan rädda X-antal jobb om vi försämrar arbetsvillkoren. De vill ha förstadagsintyg, vi skulle inte ta ut komp nationaldagen. Det är därför vi har valt att stå här. Vi står här allihopa enade. Det är inte någons idé utan det är allas, och det vill jag att det framgår tydligt.

Den enighet hon talar om manifesterar sig tydligt när polisen kommer till platsen strax efter klockan 07.00 – då arbetarnas blockad redan uthärdat över två timmar av duggregn och snålblåst.
När polisinspektören Mattias Porsarp frågar vem som är talesperson för de strejkande får han ett ”allihop” till svar. Frågan hur länge strejken ska pågå besvaras med ett:
– Tills de drar tillbaka varslen.
– Det finns inga möjligheter att flytta bilarna? frågar polisinspektören med en nick mot den blockerade huvudentrén.
– Nej, de är trasiga. Vi har tappat nycklarna i sanden, svarar någon.

Stämningen är aldrig upphettad och polisen väljer att agera avvaktande. Dock informeras de strejkande om att de kan komma att lagföras.
– Jag ifrågasätter inte era motiv, men det är ju en olaglig demonstration, säger Mattias Porsarp. Det kan komma att bli så att ni måste flytta bilarna. om det kommer en befallning och ni inte gör det så är det ett brott, men vi vill inte komma dit.

Efter lunch avbyter polisen strejken och de anställda beslutar att flytta sina bilar. Senare under dagen gick Handels ut och meddelade att förbundet ”tar avstånd från den olagliga strejk som utbröt vid Systembolagets lagercentral Lagena”.
Jessica Moya ger dock inte mycket för talet om olovliga stridsåtgärder.
– Vi kämpar för arbetarnas rättigheter, säger hon. Sedan kan de säga att vi inte får göra det av olika anledningar, men när ska vi arbetare få säga vårt? Hur långt ska vi pressas ner i marken, hur långt ska de sparka oss? De får kalla det vad fan de vill.
Under dagen fortsatte också förhandlingarna mellan Handels och Lagena. Fler förhandlingar kommer att hållas under veckan. Lagena valde att uttrycka sig diplomatiskt då företaget kommenterade strejken.
– Det är aldrig roligt att tvingas säga upp personal och mitt fokus just nu är att fortsätta dialogen med facket så att vi kommer till en lösning, säger vd:n Per Öhagen i ett uttalande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu