Fria Tidningen

Analys: Högre valdeltagande fortfarande lågt

Valdeltagandet ökade med sex procent från 2004 – från 37,8 till 43,8 procent. En stor ökning, men inte så stor att den förändrar faktum. Trots massiva satsningar saknar EU fortfarande folklig förankring.

I Europa som helhet tog sig drygt fyra av tio väljare – 43,4 procent – till vallokalerna. Deltagandet var det lägsta någonsin i ett Europaparlamentsval, drygt två procent lägre än 2004 och drygt sex procent lägre än 1999.
I Sverige gick trenden åt motsatt håll. Valdeltagandet ökade med sex procent jämfört med senast det begav sig. När statminister Fredrik Reinfeldt på valnatten kommenterade resultatet var det – förutom en pliktskyldig gratulation till allianskollegorna i Folkpartiet – just detta han valde att framhäva som den största framgången.
Statsministern är inte ensam. Samtliga riksdagspartier har satsat på att öka intresset för valet, flera tongivande företrädare har tagit det som intäkt för att befolkningen börjat betrakta unionens angelägenheter som sina egna.
Det är inte så konstigt. Högt valdeltagande är inte enbart en förutsättning för demokratisk legitimitet, det är också den premiss på vilken partiernas hela existensberättigande vilar. Och i en nation där i genomsnitt fler än 80 procent röstar i riksdagsvalen kan ett valdeltagande på strax över 40 procent inte med den bästa vilja tolkas som ett tecken på folklig förankring.
Europaparlamentsvalet är fortfarande en förhållandevis ny politisk företeelse, men EU är också – fortfarande – långt borta. Avståndet till parlamentet står i direkt proportion till avståndet till vallokalen, och att säga att deltagandet ökat är bara ett annat sätt att säga att det alltjämt är lågt.

I övrigt kan konstateras att fler tycks vara beredda att låta enskilda sakfrågor fälla avgörandet när inte regeringsmakten står på spel. Inför valet hette de stora frågorna klimat och integritet, efter valet heter segrarna Miljöpartiet och Piratpartiet.
Det senare är tvivelsutan en unik företeelse, i Sverige såväl som internationellt, och vann nära 20 procent av rösterna i åldersgruppen 18-30 år enligt SVT:s valundersökning. Partiet seglar in i parlamentet framburna av opinionen kring gränsöverskridande frågor. I nästa års riksdagsval, där jobb- och välfärdsfrågor kommer att ta betydligt större plats, blir resultatet sannolikt betydligt lägre.
För Sverigedemokraterna är situationen snarast den motsatta. Främlingsfientliga partier har gått framåt i hela Europa, men Sverigedemokraterna har alltid varit starkast på hemmaplan. Sett ur ett sådant perspektiv är resultatet en tydlig indikation på att partiet mycket väl kan ta plats i riksdagen 2010.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu