Urflippad berättelse om ett framtida Göteborg | Fria.Nu
  • Zac O'Yeah är en tredjedel göteborgare, en tredjedel finne och en tredjedel sydindier.
Göteborgs Fria

Urflippad berättelse om ett framtida Göteborg

Tandooriälgen av Zac O'Yeah är en av de mest originella deckare som skrivits på svenska.

I en tid då bokmarknaden översköljs av hårt mallade, vagt samhällskritiska deckare, är det mycket roligt att stöta på en författare som lyckas göra något djupt originellt i genren. Tandooriälgen är en fullständigt urflippad berättelse om ett framtida Göteborg som till följd av stora miljöförändringar och politiska omvälvningar förvandlats till en kaotisk 20-miljonerstad i tropiskt klimat, numera kallad Gautampuri efter 'curryfolkomröstningen' då Sverige anslöt sig till Sydasiatiska Unionen. De etniska svenskarna utgör numera en problemtyngd minoritet i samhället.
Huvudpersonen, folktjänstemannen Herman Barsk, är en klassiskt desillusionerad kriminalpolis på dekis. Intrigen drar igång då han stövlar in för en mutmiddag en sen kväll på sin favoritrestaurang Tandooriälgen och upptäcker fyra grillade människolik i köket. Spåren efter detta makabra dåd leder Barsk genom Gautampuris undre värld, och under utredningens gång börjar Barsk ana att han är en storpolitisk konspiration på spåren.
Tandooriälgen är en dystopisk deckare, en framtidsbild så full av korruption, förfall och allmänt elände att den får Raymond Chandlers hårdkokta storstadsmiljöer att framstå som Bullerbyidyller.
Författaren Zac O´Yeah är sedan flera år bosatt i Indien, och det märks att han är väl förtrogen med både den indiska och den göteborgska kulturen, som väl här får smälta samman för första gången i vår litteratur. Det blir mycket mer än bara en deckarparodi eftersom Zac O´Yeah är en såpass stilsäker och medryckande berättare. Han lyckas skickligt väva in de komiska och samhällskritiska inslagen i en kriminalintrig som är både spännande, tankeväckande och fullständigt unik i sitt slag. Det uppochnervänt koloniala perspektivet lockar till många dråpliga kulturkollisioner, och så finns ju dessutom en något allvarligare bakgrund i form av det framtida katastrofscenariot, som mitt i mysfnissandet ger sig till känna som en vag oro: Tänk om...

Fakta: 

Tandooriälgen
Författare: Zac O´Yeah
Förlag: Ordfront

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny lyrik som lyser upp vardagen

Lyrikskörden har hittills i höst varit minst sagt mager, långt ifrån vårens toppar i form av Sara Hallström, Mohamed Omar och Viktor Johansson. Nu har jag dock fått tre diktsamlingar i min hand som var och en på olika sätt hjälper mig att lyfta blicken bortom den grå betongen och se mer fantasieggande vyer - lyrikens styrka när den är som bäst, skriver Jakob Simonson.

Göteborgs Fria

Ekelöf motstår tidens tand

Det är få författare förunnat att vara älskade både av kritikerna och av den stora massan lyrikläsare, men detta gäller i ovanligt hög grad Gunnar Ekelöf. Med anledning av att han i år skulle ha fyllt 100 år ges hans samlade dikter ut i ny upplaga, och det är tur för mig som läst sönder min egen slitna utgåva, skriver Jakob Simonson.

Göteborgs Fria

Tidig feministisk skräckroman

Ann Radcliffes The Mysteries of Udolpho publicerades för första gången 1794 och har nu för första gången kommit ut på svenska.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu