Tidig feministisk skräckroman | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Tidig feministisk skräckroman

Ann Radcliffes The Mysteries of Udolpho publicerades för första gången 1794 och har nu för första gången kommit ut på svenska.

I denna roman plockade Radcliffe plockade upp temat från den första gotiska skräckromanen, Horace Walpoles The Castle of Otranto som utkommit trettio år tidigare. Det handlar alltså om skräckupplevelser i slottsmiljö med ett romantiskt skimmer över sig, som kan påminna om systrarna Brontës berättelser från det engelska hedlandskapet. Boken utspelar sig i 1580-talets Sydfrankrike och Italien, och var alltså en historisk roman redan när den gavs ut, vilket ger Radcliffe fritt spelrum att väva in spöken och älvor i det mystiska forntida landskapet.
Huvudpersonen är den unga Emily, som i bokens första halva är känslig och lättskrämd och ett offer för omständigheter hon inte själv kan råda över, men i den andra halvan allt mer tar kontroll över sin situation. Läst på det sättet kan Udolphos mysterier, förutom att vara en gastkramande och stämningsladdad skräckhistoria, också betraktas som en tidig feministisk roman.

Fakta: 

Udolphos mysterier
Författare: Ann Radcliffe
Förlag: H:ström förlag

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny lyrik som lyser upp vardagen

Lyrikskörden har hittills i höst varit minst sagt mager, långt ifrån vårens toppar i form av Sara Hallström, Mohamed Omar och Viktor Johansson. Nu har jag dock fått tre diktsamlingar i min hand som var och en på olika sätt hjälper mig att lyfta blicken bortom den grå betongen och se mer fantasieggande vyer - lyrikens styrka när den är som bäst, skriver Jakob Simonson.

Göteborgs Fria

Ekelöf motstår tidens tand

Det är få författare förunnat att vara älskade både av kritikerna och av den stora massan lyrikläsare, men detta gäller i ovanligt hög grad Gunnar Ekelöf. Med anledning av att han i år skulle ha fyllt 100 år ges hans samlade dikter ut i ny upplaga, och det är tur för mig som läst sönder min egen slitna utgåva, skriver Jakob Simonson.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu