Ny lyrik som lyser upp vardagen | Fria.Nu
Göteborgs Fria

Ny lyrik som lyser upp vardagen

Lyrikskörden har hittills i höst varit minst sagt mager, långt ifrån vårens toppar i form av Sara Hallström, Mohamed Omar och Viktor Johansson. Nu har jag dock fått tre diktsamlingar i min hand som var och en på olika sätt hjälper mig att lyfta blicken bortom den grå betongen och se mer fantasieggande vyer - lyrikens styrka när den är som bäst, skriver Jakob Simonson.

Hanna Nordenhök debuterar med Hiatus, en titel som redan den kräver koll. Enligt ordboken betyder hiatus mellanrum eller hålrum, inom geologin betecknar det erosion och inom fonetiken handlar det om mötet mellan två vokaler inom ett ord eller mellan två ord. Hanna Nordenhök skriver en minimalistisk poesi som fungerar bäst i små doser, och jag har haft mest glädje av den när jag plockat upp den på spårvagnen och ströläst en sida här och där. 'Göteborg är tjockt, halt, basiskt', det kan jag skriva under på klockan sju på morgonen mellan Ullevi och Centralen. Dock är det lite för stor brist på sammanhang i den här sönderbrutna poesin, och helhetsintrycket blir splittrat. Kanske är det meningen.
Jerker Sagfors skriver en betydligt mer lättillgänglig poesi. Grön, grön är ett slags kärlekshistoria som utspelar sig på den svenska landsbygden där det unga diktjaget träffar den bosniska flyktingen Marija Radic. Diktsamlingen utvecklar sig till en ganska krokig berättelse där perspektivet emellanåt flyttas till krigets Bosnien. Jerker Sagfors är en skicklig berättare som kan konsten att bygga upp en isande otäck stämning där det lågintensiva våldet i den svenska miljön framstår som en aspekt av det mer storskaliga kriget mellan människorna. Marija Radic blir inte bara en tragisk gestalt utan en levande person som stannar kvar som ett dåligt samvete efter läsningen.
Den tredje diktsamlingen, Vävnader av Johan Lindblom, är kanske den mest konstnärligt fulländade av de tre, fylld med suggestiva lyriska bilder. Visst finns det stulna rader här och där - jag känner igen spåren från Lou Reed och Morrissey - men som Oscar Wilde uttryckte saken: 'Talent borrows, genius steals'. Och om man som jag är väldigt förtjust i dessa förebilder, så hjälper citaten till med att plocka fram en melankolisk och sårbar känsla. En känsla som Johan Lindblom styckar upp på ett intressant sätt: 'sår bar het'. Saknad, brist på kärlek - finns det något mer klassiskt ämne för poesi? Johan Lindblom lyckas i alla fall finna en egen originell väg in i detta slitna tema, och Vävnader gör det som poesin kanske gör allra bäst: 'i din blick möter jag min egen'.

Fakta: 

3 x lyrik
Hiatus
Författare: Hanna Nordenhök
Förlag: Norstedts

Grön, grön
Författare: Jerker Sagfors
Förlag: Monolit

Vävnader
Författare: Johan Lindblom
Förlag: Monolit

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ekelöf motstår tidens tand

Det är få författare förunnat att vara älskade både av kritikerna och av den stora massan lyrikläsare, men detta gäller i ovanligt hög grad Gunnar Ekelöf. Med anledning av att han i år skulle ha fyllt 100 år ges hans samlade dikter ut i ny upplaga, och det är tur för mig som läst sönder min egen slitna utgåva, skriver Jakob Simonson.

Göteborgs Fria

Tidig feministisk skräckroman

Ann Radcliffes The Mysteries of Udolpho publicerades för första gången 1794 och har nu för första gången kommit ut på svenska.

Göteborgs Fria

© 2021 Fria.Nu