Medelålders kvinnor bär upp Zimbabwes ekonomi | Fria.Nu
Fria.Nu

Medelålders kvinnor bär upp Zimbabwes ekonomi

Tusentals zimbabwier reser till grannländerna för att köpa in nödvändiga matvaror till återförsäljare. Kvinnorna är en del av den handel som förhindrat en total kollaps av landets ekonomi.

– Jag förser butiker med öl från Botswana, jag levererar hårvårdsprodukter till en frisör och livsmedel till en återförsäljare i stan, säger Amai Towe, affärskvinna i Harare.

Hennes sönderslitna anteckningsbok är fulltecknad av inköpslistor på varor såsom öl, majsmjöl och kemikalier.

Längre fram står adresser och telefonnummer till butiksinnehavare och på en annan sida finns ett antal namn och belopp antecknade.

– Det här är min bokföring. Här står alla varor som jag ska köpa in och leverera till kunder i Botswana. Här finns alla betalningar och anteckningar om vad som är restnoterat, säger hon.

Hon reser till Francistown i Botswana varje vecka för att handla varor. Både snabbköp och återförsäljare finns bland hennes kunder. Och allt fler gör likadant. Många inköpare reser också till Zambia, Moçambique, Namibia och till och med till Kina, Malaysia och Singapore för att få tag i vissa produkter.

Sedan regeringen införde den jordreform som ledde till en kollaps av det kommersiella jordbruket har handeln över gränserna fått en allt större betydelse och på många sätt burit upp landets ekonomi.

En bartender i Harare säger att hotellet han arbetar på är helt beroende av leveranser från kvinnor som Amai Towe.

– Många av våra gäster vill ha utländska öl- och vinsorter som enbart finns att få tag på i grannländerna.

I början av förra året var de flesta butiker i Zimbabwe så gott som tomma, men sedan utländska valutor officiellt godkänts har handeln kommit igång igen.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Så schysst är din bank

En svensk bank får full pott i senaste Fair Finance Guide ­– men de flesta brister stort i hållbarhetsarbetet.

Fria Tidningen

Renässans för lanthandeln

I årtionden har antalet dagligvarubutiker och mackar på landsbygden minskat i rasande fart, men nu tycks trenden vända.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu