Stoppa matchen: "Vi vill se dem i Haag och vi vill se dem dömda" | Fria.Nu
Fria.Nu

Stoppa matchen: "Vi vill se dem i Haag och vi vill se dem dömda"

Talen i anslutning till Stoppa matchens demonstration kretsade kring bojkott av israel och krav på åtal mot israeliska ledare. Alla talare utom en var män.

– Syftet i dag är att få fram tre budskap, sade Palestinagruppernas ordförande Per Gahrton. Till Palestina: vi stöder era syften och er kamp för en egen stat. Till Israel: vi kommer aldrig att acceptera er ockupation. Aldrig. Till idrottsrörelsen: vi kräver att ni lever upp till era egna ideal om jämlik rätt till idrott för alla.
– Israel har världsrekord i brott mot mänskliga rättigheter och brott mot FN-resolutioner, det är därför vi måste bojkotta Israel. Tror Riksidrottsförbundet att palestinska idrottare som lever under ockupation inte är utsatta för idrottslig diskriminering? Tror Riksidrottsförbundet att de har samma villkor som israeliska idrottare? Allt idrottsligt utbyte med Israel måste stoppas.

– Jag är jude, jag är född i Israel, nu är jag svensk, sade konstnären och musikern Dror Feiler från Judar för israelisk-palestinsk fred i ett emotionellt tal. Jag står här med förakt för den fega svenska regeringen och EU som inte våga leva upp till sina egna ideal och sätta press på Israel. Vi vill stopp matchen, men det är bara början. Vi vill stoppa ockupationen som dödar dag ut och dag in. Orättvisorna mot det palestinska folket måste upphöra.
– Efter Förintelsen och det vi fick lära oss av den finns det två sorters människor, två sorters judar. Det finns de som säger att det får aldrig hända oss igen, och så finns det de som är som oss här i dag, som säger att det får aldrig hända något folk igen.
– Vi vill inte höra Israel säga en gång till att de inte vill skada civilbefolkningen i Gaza. Vi vill se Olmert, Barak och Livni där vi såg Milosevic. Vi vill se dem i Haag och vi vill se dem dömda.
Dror Feiler drog ner dagens mest massiva applåder och omringades då han klev ner från talarstolen av personer som ville omfamna honom eller skaka hans hand.

Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly gick till angrepp dels mot dem som kallat Malmö fritidsnämnds beslut att matchen ska spelas inför tomma läktare för odemokratiskt dels mot dem som försökt stämpla demonstrationen mot matchen som ett antisemitiskt arrangemang.
– En del debattörer har upprörts över att en Davis Cup match nu spelas inför tomma läktare. Vi som demonstrerar i dag har svårt att förstå hur ni kan uppröras av bojkottkrav mot Israel, men inte av Israels brott mot humanitär lag och mänskliga rättigheter. Var fanns ni när israeliska bomber dödade fler än 400 barn? Var har ni varit under de mer än 60 år då palestinier varit på flykt efter att ha fördrivits från sitt eget land? Var har ni befunnit er de mer än 40 år då Israel i strid med folkrätt och internationell lag ockuperat Palestina? Har ni protesterat mot utsvältningen av Gaza? Har ni protesterat mot förtrycket, mot fördrivningarna, mot annekteringen av land? Nej, ni upprörs av krav på att stoppa en tennismatch. Det är skamligt, det är ynkligt. Ni säger att idrott och politik inte hör ihop. Ni har fel.

– I den samlade folkmassans namn hyllar jag Gazas befolkning, sade en kvinna som enbart presenterades som Shatila från Nätverket mot Israels krig och ockupation. Jag hyllar martyrerna som stupade i mötet med det sionistiska, nazistiska landet. Jag hyllar er, gott folk, för att ni kommit hit och krävt att matchen ska stoppas. Det lag som spelar här i dag representerar den israeliska staten, därför kräver vi att det svenska riksidrottsförbundet stoppar denna match.

Annons

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu