• - Stockholmarna är ganska bortskämda. Det är tacksamt att vara i Göteborg, här känns det som att man gör skillnad, säger Christian Pallin som arranger
Göteborgs Fria

Koll på Koloni

Eldsjäl är ett slitet uttryck, men svårt att undvika när man ska beskriva Christian Pallin. Hans yviga rödblonda hår står som flammor när han på sin klubb Koloni springer mellan biljettkassa och mixerbord och däremellan hinner krama om och prata med flertalet av besökarna.

För två år sedan sa Christian Pallin upp sig på sitt heltidsjobb på Stockholms Kulturhus och flyttade till Göteborg med en idé.
- Jag tänkte mig en slags alternativ biograf, med en scen, en projektor och ett eget PA. Där skulle man kunna ordna konserter, performace och filmvisningar kontinuerligt, när man känner för det. Typ varje kväll.
Det är fortfarande en dröm, men i jakten på ett eget ställe har han hittat många andra där han hyr in sig med ojämna mellanrum, när de olika kulturinstitutionernas utstakade program tillåter. I Stockholm höll han bland annat till på Fylkingen och Fritz corner. I Göteborg har klubben ambulerat mellan ett femtontal olika lokaler, däribland Hagateatern, Atalante och Göteborgs Arbetareteater i Gamlestan.
- Jag gillar det stället. Det känns som en Folkets hus-lokal som blivit ockuperad av punkare, säger han.
Kolonis kickoff för två år sedan var på Musikhuset. Några kompisar hjälpte till och flera Göteborgsband spelade, däribland Love is all, Kid Kommando och Alarma Man. Tanken var att komma igång med klubben och få in ett startkapital. I stället gick han 5000 kronor back.
Sedan dess har Koloni ändå lyckats etablera sig som ett stående alternativ i Göteborgs nöjesutbud, och dessutom vidgat det. Pallin är inte rädd för att satsa på nya och smalare artister och han är inte intresserad av att rusa med i hyper av olika band. Klubbar vågar oftast inte boka någonting förrän det omskrivits i DN eller Nöjesguiden, menar han. Ett sådant musikklimat gagnar ingen.
- Sverige är så trendkänsligt. Man sneglar hela tiden ängsligt efter vad som är hippt i USA och England. Det är så extremt hur fort en hype dyker upp och försvinner. Någon släpper en demo och nästa dag är de rikskända. Det går så fort över.
Pallin ordnar inte bara klubbverksamhet. På hemsidan utger sig Koloni nästan sanningsenligt för att vara ett bokningsbolag. Tveksamheten gäller ordet

Fakta: 

Koloni
Nästa arrangemang på Koloni är den 6/3 Dyse från Tyskland samt Thinkbox från Gbg står på scenen. Dj är bland annat José González

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Saffo kommer ut i albumformat

Saffo - en flatas dagbok av Sarah Westermark har varit publicerad länge på författarens egen saffosajt, (som dessutom erbjuder en imponerande kuriosasamling om den queera tv-hjältinnan Xena). Men nu ges serien också ut som album på bokförlaget Normal.

Göteborgs Fria

Thydell motsvarar förväntningarna

Johanna Thydell följer i år upp sin prisbelönta debutroman I taket lyser stjärnorna, med ännu en berättelse om att förlora en förälder. I den förra frågade sig huvudpersonen Jenna om man fortfarande är en dotter när ens mamma har dött. I den nya, Det fattas en tärning, kretsar handlingen kring en frånvarande far.

Göteborgs Fria

'Ur eländet växer något fantastiskt'

I 27 år har Göteborgs Arbetareteater på Brahegatan 11 i Gamlestan gett alla möjlighet att stå på scen. Föreningen har haft problem att betala hyran, men i stället för att lägga ner verksamheten delar de nu utrymmet med andra kulturgrupper. Tillsammans bildar de Kulturhuset Underjorden. Men fortfarande återstår överförandet av hyreskontraktet till den nya
föreningen.

Göteborgs Fria

Filmisk inledning på musikfestival

Umeå Open som fortfarande stoltserar med parollen "Sveriges största inomhusfestival", har god Göteborgsrepresentation även i år. HåkanHellström, Midaircondo, Timo Räisänen och Henrik Berggren spelar i helgen. Men när festivalen inleddes i går var det med fina artister från musikmetropolen Montreal och Sandviken.

Göteborgs Fria

Obscena gester i porslin

Ann-Louise Gustavsson gestikulerar mycket när hon talar. Det är inte så konstigt. Hennes värv handlar mycket om händer.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu