Fria.Nu

Blir språket sämre av chatt och sms?

Blir ungdomarnas språk sämre när de sms-ar och chattar? Många lärare är oroliga för att ungdomarna kommer att skriva slarvigare i framtiden. Men forskare menar att sms-andet och chattandet utvecklar språket.

Språket i e-post, chatt och sms är annorlunda än det vanliga skriftspråket. Ofta använder man förkortningar. Man bryr sig mindre om skrivregler som stor bokstav. Man kan blanda siffror med bokstäver. Man använder 'smileys' för att berätta att man är glad eller ironisk.

Många lärare säger att de märker att ungdomarnas språk blir annorlunda. De skriver i skolan som de gör när de chattar eller sms-ar. Många lärare är oroliga över att elevernans skriftspråk ska bli slarvigare även när de gör andra arbeten i skolan.

Men forskare menar att man inte behöver vara orolig. De säger att ungdomarna utvecklar sitt språk när de sms-ar och chattar. Ylva Hård af Segerstad är språkvetare från Göteborg. Hon har tittat på hur skriftspråket ändras i e-post, chatt och sms. Hon är inte orolig.

- Ungdomarna vet att sms, chatt och e-post är olikt annat som de skriver. De kan berätta hur de skriver i sms, chatt och e-post. De kan säga varför de skriver så, säger hon till Sveriges Radio Göteborg.

Enligt Ylva Hård af Segerstad säger ungdomarna att det inte är viktigt hur de skriver på fritiden. På fritiden är innehållet viktigare.

Ylva Hård af Segerstad tycker att lärare ska använda ungdomarnas nya språk i undervisningen.

- Man kan till exempel prata med eleverna om hur man använder sitt språk i olika situationer, säger hon.

Lotta Ahlstrand är lärare i svenska i Örebro. Hon försöker arbeta på det sättet. Hon vill att eleverna ska förstå att olika situationer kräver olika språk. Hon vill inte att man ska förbjuda det här sättet att skriva på.

- Det är ju ett nytt språkintresse, säger hon till Sveriges Radio Örebro.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Regeringen vill ha nya betyg

Betygen i skolan ska ändras. Regeringen vill att det ska finnas sex olika betyg. A kommer att vara det högsta betyget och F kommer att vara det lägsta. De gamla betygen försvinner.

Rättegång om döds-skjutningen i Rödeby

Förra veckan började rättegången mot en 50-årig man som sköt en 15-åring i Rödeby. Den 50-årige mannen är åtalad för mord och mordförsök. Första dagen fick 50-åringen berätta vad som hände. Han berättade att ungdomarna hade trakasserat hans familj länge. På kvällen när det hände var han mycket rädd. Han tog fram geväret och sköt mot ungdomarna. En pojke dog och en annan blev skadad.

Fortfarande dör många i trafiken

Vägverket arbetar för att minska trafikolyckorna i Sverige. Deras arbete kallas noll-visionen. Men trots arbetet med nollvisionen dör fortfarande cirka 500 personer i trafiken varje år.

© 2024 Fria.Nu