Livets vatten – och dödens | Fria.Nu

Synpunkten


Mikael Oebius
Fria Tidningen

Livets vatten – och dödens

Varje sekund dör människor i världen för att de inte har tillgång till sådant rent friskt vatten som jag diskar och sköljer mitt glas i. Vi ser dem på tv då och då. Vi vet att de finns. Vi vet var de finns.

Jag står och diskar ett glas. Vattnet rinner ur kranen. Jag ser fram emot min läskande vardagschampagne – päronsaft med kolsyrat källvatten från flaska. Jag gnider med kökssvampen; så skönt när glaset gnistrar rent! Jag sköljer noga. Flera gånger fylls glaset med härligt friskt kallt vatten. Flera gånger.

Så många gånger att jag överskrider den mängd vatten miljontals människor har som dagsranson. Som de kanske fått gå kilometer eller mil för att hämta. Ofta är det föga rent, inte sällan bakteriebemängt. Emellanåt rent av dödligt.

Varje sekund dör människor i världen för att de inte har tillgång till sådant rent, friskt vatten som jag diskar och sköljer mitt glas i. Vi ser dem på tv då och då. Vi vet att de finns. Vi vet var de finns.

Och vi vet att i deras närmsta kan man köpa friskt vatten på flaska, kolsyrat eller ”naturellt”, precis som här. Whisky, Eau de vie, Akvavit. Livets vatten har många namn och finns att köpa i städerna, de närmsta städerna där de finns. De vars ”naturella” vatten inte ens existerar eller är så orent att det är farligt eller rent av dödligt.

Översvämningar där det sällan eller aldrig svämmat över förr. Värre översvämningar där det brukar svämma över. Svårare torka där det brukar vara torrt. Ökenutbredning och smältande polarisar. Snöstormar på Mallorca och i Jerusalem.

Och så denna tsunami. Allt har redan skrivits om tsunamin, kanske allt för mycket redan har skrivits. En våg, en vägg av dödens vatten som i ett slag raderade ut nära en kvarts miljon liv och sköljde in sorg och förtvivlan i ytterligare många miljoner människors liv.

Vatten i alla dess former synes vara dödens vatten i stora delar av världen.

Och vi ser hur människor i de delar av världen där man obekymrat diskar sina glas i rent härligt friskt vatten plötsligt vill hjälpa. Aldrig förr har så mycket pengar skänkts så fort och så villigt för att bistå människor i länder vi sällan bryr våra huvuden med.

Jag läser en essä i Dagens Nyheter (Anders Burman den 12 februari) om Jürgen Habermas teorier rörande samhälle och demokrati.

”Det offentliga samtalet har utarmats. Massmedierna är numera manipulerande och verkar fördummande i stället för upplysande, och politiken omhändertas av byråkrater och professionella politiker. De avgörande diskussionerna är inte längre öppna och beslut i avgörande frågor förhandlas fram bakom lyckta dörrar. /.../ Offentligheten har i själva verket en styrka i att vara ickespecialiserad. /.../ huvudtanken ... kan sägas vara att politiken skall grunda sig på de vanliga medborgarnas överväganden med sig själva och deras kvalificerade diskussioner med varandra.”

Jag vill så gärna tro att denna vilja, hos vanliga medborgare i den del av världen som har livets vatten flödande ur kranarna, att skänka och hjälpa är ett uttryck för just sådana ”överväganden med sig själva och kvalificerade diskussioner med varandra”. Och att de i sådana demokratier som Habermas skissar, för länge sedan hade sett till att rent vatten var en självklar rättighet för alla människor, överallt.

Vi sänder Livets vatten på flaska, med eller utan kolsyra, med eller utan alkohol, till de mest avlägsna områden på jordklotet. Med profit som bränsle. Vi kan se till att rent härligt vatten finns att diska glasen med även där torka råder eller dödens vatten fyller brunnarna. Med demokrati och solidaritet som bränsle. Sätt igång att överväga med dig själv. Sätt igång att föra kvalificerade diskussioner med varandra.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Grundtrygghet en rättighet

"Det är dags att välja sida nu. Vill DU att människan ska åsättas sitt värde och tilldömas sitt öde efter produktivitet, eller är allena den omständigheten att en människa existerar ett kriterium för att hon bör ha rätt till en anständig tillvaro?'

Synpunkten
:

82 gubbar viktigare än de aids-drabbade?

Första december var det Världsaidsdagen.

Det märktes inte särskilt mycket i media.

En global katastrof är i rörelse och fortfarande skjuter vi det ifrån oss, upptagna med karriärer, vardagens futiliteter och stundande julhelg som ju kräver så mycket förberedelser. Klappinköp, matinköp, stearinljusinköp, pepparkaksinköp och så vidare.

60 000 000 människor har smittats av hiv sedan epidemin bröt ut för 20 år sedan. År 2001 avled cirka 3 000 000 människor i aids eller andra hiv-relaterade sjukdomar.

© 2021 Fria.Nu