USA har lagt locket på om 11 september | Fria.Nu
Stockholms Fria

USA har lagt locket på om 11 september

Det har nu gått tre år sedan attacken mot World Trade Center ägde rum. Den 11 september 2001 har av många framställts som dagen som ändrade allt. I svallvågorna av 9/11 har en kraftig expansion av militära aktioner och hårdare kontroll rättfärdigats runtom i världen. Flera krig har utspelat sig och "kriget mot terrorismen" ser ut att bli ett nytt kallt krig där alla är misstänkta.

USA är inte längre samma land som förut. Säkerhet har fått högre prioritet och individens rättigheter har inskränkts. Landet som länge kallat sig de fria och modigas hem har blivit de rädda och instängdas land. Den federala militären har fått ökade befogenheter och verkar numera inte ha några klara begränsningar. Biometriska id-kort, data-chips implanterade i kroppen, registrering av alla slags transaktioner, undersökning av e-post, telefonsamtal och sms.

Detta är inte längre ett skrämmande framtidsscenario, utan någonting som redan händer.

Trots den otroliga inverkan 9/11 har haft på oss har inte medierna gått speciellt djupt i analysen av vad som egentligen hände denna dag. Märkligheter i den officiella förklaringen har vid flera tillfällen passerat utan att få någon större uppmärksamhet. Den amerikanska regeringen har lagt locket på och är inte intresserad av att fortsätta undersökningarna.

Denna brist på noggrannhet har lett till att flera olika grupper har trätt fram och visat sitt missnöje. En ny rörelse har börjat växa som visar stor skepsis mot den utveckling som råder. Det började med att flera personer ifrågasatte olika omständigheter runt terrorattentatet. Frågor som varför inga attackflygplan skickades ut för att eskortera de kapade flygplanen förrän långt senare än normalt; varför bevismaterial samlades in och hemligstämplades; varför rykten om explosioner inne i WTC inte har offentliggjorts.

När dessa frågor inte kunde besvaras, uttrycktes misstankar mot den "officiella förklaringen". Senare visade det sig att det fanns kunskap om attacken i förväg. Ett av många exempel ser man genom att analysera börshandeln tiden före den 11 september. Man kan där utläsa en exceptionellt stor handel med aktier i de amerikanska flygbolagen.

Trenden var att spekulera i att det skulle gå mycket dåligt för dessa företag inom en snar framtid. Mycket riktigt blev det så och aktier för många miljarder dollar bytte ägare. När detta upptäcktes, krävde flera att få veta vilka som hade utnyttjat detta tillfälle för egen vinning, men den informationen var återigen hemligstämplad.

Det uttrycktes krav på en ny, oberoende utredning, något som motarbetades kraftigt av regeringen. Inte heller medierna ville veta av protesterna. Någon notis här och där om hur utredningen misskötts kom fram, med huvudpoängen att CIA varit slarviga och misslyckats med sitt arbete och borde få mer resurser i framtiden.

I dag är misstankarna och anklagelserna fler än någonsin. Det finns tiotusentals sidor på internet. Ett tiotal filmer har gjorts och böcker har skrivits. Personer som Michael Moore och många andra försöker ta upp diskussionen för en bredare publik. Detta är inte ett isolerat amerikanskt fenomen. Överallt i världen startas nya grupper som ställer sig kritiska till den korruption och mörkläggning som bland andra den amerikanska regeringen misstänks för.

Det sägs till exempel att WTC inte rasade på grund av branden utan på grund av sprängningar, vilket styrks av uttalanden från bland annat byggnadernas ägare och brandmän som var på platsen. Eller att flight 77 inte kraschade i Pentagon, då inga bilder visats som bekräftar detta, trots att det är en av de mest välbevakade platserna på jorden. Den tydliga frånvaron dessa frågor i medierna, speciellt i USA men också i resten av världen, ger oss ytterligare anledning till att vara oroliga.

Varför agerar alla länders representanter och alla medier som om denna rörelse inte finns? Kritik avfärdas som skamliga konspirationsteorier, vilket endast förstärker misstanken om att det verkligen finns en komplott. Många olika förklaringar fyller det tomrum som den officiella utredningen lämnat efter sig. Är det inte dags att vi tar dessa frågor på allvar? Alla oklarheter runt den 11 september borde granskas kritiskt av alla länder, för det är en händelse som har kommit att påverka hela vår framtid.

Annons

Rekommenderade artiklar

Medierna delar mördarens världsbild

De reaktioner som följde på attackerna – långt in på lördagen – visar att liberala proffstyckare delar den norske massmördarens förvridna syn på islam, skriver Kristian Borg.

Fria Tidningen

Djup skildring av barnsoldaten på Guantanamo

Kanadensiske Omar Khadr var bara 15 år när han greps av amerikanska soldater i Afghanistan för nästan nio år sedan. Han är den ende västerlänning som fortfarande sitter fängslad på Guantanamo. En ny film berättar om hans öde.

Fria Tidningen

Vårt omättliga behov av Usama bin Ladin

En ikon har dödats, men som alla vet är ikoner inte beroende av en kropp för att leva. För det Marilyn Monroe eller Che Guevara representerade var det snarare en fördel att lämna den fysiska världen. Väl befriade från fysikens lagar skapar vi ikoner efter våra behov och önskemål.

Fria Tidningen

En krisgrupp med våldsam agenda

Sedan det kalla krigets slut har antalet tankesmedjor och ”oberoende analysinstitut” med säkerhetspolitiskt fokus vuxit lavinartat. Men de är inte alltid så fredsälskande och opartiska som de vill ge sken av, visar en kritisk studie av ett av de mest framgångsrika instituten.

Fria Tidningen

Var Robin Hood terrorist?

En ny utställning, A Nonviolent Response to Terrorism, öppnades i veckan på Uppsala Slott. Syftet att väcka tankar genom att lyfta fram hur terrorismen har gestaltats under historien.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu