Inledare


Ludvig Lindström
Fria.Nu

Absurda argument mot djurrättsrörelsen

"Under Nürnbergrättegångarna frågade man de nazistiska läkarna hur de förmått sig att göra sina ohyggliga experiment på människor. De svarade: "Vi hade övat på djur." Nazisternas avskyvärda behandling av djur banade väg för deras avskyvärda behandling av människor.'

Det är helt klart att djurättsbudskapen nu börjar tas på allvar i Sverige och att motståndet har börjat inse att något måste göras. Men eftersom de inte har några tillräckliga argument att ta till börjar de i stället att smutskasta djurrättsrörelsen.

Ett av de absurda argument som motståndarna brukar använda är att djurrättsförespråkare strävar efter att likställa djur med människor. Lika lite som vi försöker likställa en apa med en gris, lika lite försöker rörelsen likställa arten Homo Sapiens med alla andra djurarter. I stället kämpar vi för djurs rättigheter att få utlopp för sina naturliga beteenden och att slippa lidande och död.

Många av djurrättsmotståndarna försvarar människans övergrepp på djuren med att djuren i naturen begår övergrepp på varandra. Djuren kan dock inte beskyllas för sina handlingar på samma sätt som vi människor kan. Vi har till skillnad från dem en högre förmåga att tänka i etiska banor och i termer av rätt och fel. Vi kan undvika att tortera och döda. Vi kan utnyttja vår makt över de andra djuren till någonting gott och vi har som moraliska varelser även en moralisk skyldighet till detta.

För att riktigt skada djurrättsrörelsen försöker motståndarna också att sätta likhetstecken mellan djurrättsrörelsen och nazismen. Man menar att tredje riket hade stränga djurskyddslagar och att det är ett bevis på att kampen för djurens rättigheter leder till att man struntar i mänskligt lidande. Det här rör sig om 'guilt by association'. Genom att vi påstås ha en sak gemensam med nazisterna ärvs också resten av de nazistiska åsikterna. Ingenting kan dock vara mer felaktigt.

Under Nürnbergrättegångarna frågade man de nazistiska läkarna hur de förmått sig att göra sina ohyggliga experiment på människor. De svarade: 'Vi hade övat på djur.' Nazisternas avskyvärda behandling av djur banade väg för deras avskyvärda behandling av människor. Det är också en slutsats som ligger helt i linje med den forskning som undersökt kopplingarna mellan våld mot djur och våld mot människor.

Undersökningar visar att kampen för djurens rättigheter är starkt sammanknuten med kampen för mänskliga rättigheter och kampen mot andra former av förtryck. Djurrättspersoner är i mycket högre utsträckning involverade i frågor som rör de mänskliga rättigheterna än vad medelsvensson är.

Djurrättsrörelsen får vara beredd på att påhopp och smutsiga argument blir allt vanligare. Ju närmare djurens frigörelse vi kommer desto hårdare och mer desperat blir motståndet. Moderata ungdomsförbundet menar att djurrättskampen leder till fascism, tidningsledare kopplar samman den med nazism och från djurindustrin stämplas djurrättare gång på gång som terrorister.

Men jag tror att budskap om kärlek och respekt för alla levande varelser kommer att segra i slutändan. Jag tror på rättigheter för djuren. Jag tror på mänskligheten.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu