Göteborgs Fria

Tuff uppgift för att nå miljömål

I dag är det den internationella dagen för klimataktion. Och samtidigt som klimatdemonstranter samlas på Kungsportplatsen pågår arbetet med att ta fram lokala miljömål för Göteborg. – Vi har en stor utmaning framför oss, säger Henriette Söderberg, projektansvarig för Miljömål Göteborg.

Det är bråttom nu. Så kan känslan inom de respektive miljöorganisationer som arbetat med aktionerna på Kungsportsplatsen sammanfattas. Förändringarna i miljön måste ske omodelbart – och gärna på ett lokalt plan. Demonstrationerna i dag ska fungera som ytterligare en påtryckning för att skynda på beslutsprocessen.– Göteborgsgrupperna från samtliga nationella miljöorganisationer har varit med i arbetet. Vi har planerat inför detta hela året, säger Ian Fiddies från Miljöförbundet Jordens Vänner.Aktionen sammanfaller med en vecka där klimatmålen varit i fokus både globalt och lokalt. Det stora internationella miljömötet som pågått på Bali kommer på olika vis att uppmärksammas. Men fokus ligger även på arbetet här i Göteborg.– Retoriken är att alla är överens om vad som måste göras, men likförbannat ökar fortfarande utsläppen, säger Anna Blomgren, Grön Ungdom.– Har vi inga lokala målsättningar för var vi vill komma med klimatet så kommer vi aldrig att nå fram till de globala målsättningarna, säger Ian Fiddies.

Det först framtagna målförslaget om att förbättra utsläppsnivån i Göteborg diskuterades under en hearing som stadskansliet höll på Världskulturmuseet i tisdags. Där anges en minsking av koldioxidutsläpp med 30 procent fram till 2020. Det innebär bland annat att man minskar tilldelningen av utsläppsrätter, samt att Göteborg ska verka för att sänka utsläppstaket.Stadskansliet har sedan tidigare i uppdrag att ta fram lokala motsvarigheter till de sexton nationella miljömålen. Klimatmålet står först i turordningen och var anledningen bakom hearingen för särskilt inbjudna gäster från näringsliv, intresseorganisationer, och kommunala verksamheter. Information om arbetet delades ut och presenterades. Över sextio personer närvarade.– Det var första gången vi gick utanför Göteborgs stad och presenterade arbetet, säger projektansvariga Henriette Söderberg.Från miljörörelsens sida upplever man arbetet inom stadskansliet som ganska internt. Endast tre representanter var inbjudna till hearingen i tisdags.– Jag fick ringa nio samtal innan jag ens fick reda på att det här arbetet pågick. Men efter det har informationen fungerat bra, säger Ian Fiddies.– Jag känner en viss optimism efter hearingen. Det är helt uppenbart för mig att de som arbetar med frågan på stadskansliet verkligen förstår situationen. Men samtidigt finns det en hel del som det här klimatmålet inte täcker.

Henriette Söderberg instämmer i att de åtgärder som ingår i målet måste begränsas eftersom man inte har möjlighet att kontrollera allt.– I uppdraget ingår att målen måste vara uppföljningsbara, och det kan vara ett problem eftersom man missar aspekter där vi inte har tillräckligt bra statistik. Vi vet till exempel inte tillräckligt mycket om vad lokala företag här i Göteborg orsakar för koldioxidutsläpp i andra länder, och därför kan vi inte kontrollera det.

Från miljörörelsen menar man att kraven kunde varit hårdare.– Själva målet är för svävande och vagt. Det ligger i och för sig i linje med vad EU vill, men man säger ju faktiskt att Göteborg ska ligga i framkant och leda utvecklingen, menar Ian Fiddies.– Ligga i framkant kan man göra, men man behöver lite draghjälp. Målet är satt för att vara rimligt och realistiskt, och det är det. Man måste försöka ligga i tak t med omvärlden också, säger Henriette Söderberg.Hos miljöförbunden talar man om en "försiktig optimism" bland aktiva. Att medvetenheten lokalt ökar är ett stort steg på vägen, menar Anna Blomgren.Men behovet av snabb förändring finns kvar:– Vi måste ändra vår livsstil. Inte om tio år. Utan [email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fler oförberedda studenter utmaning för universitetet

I veckorna anländer tusentals nya studenter till Göteborgs universitet, GU, för att påbörja sina högskoleutbildningar. Men alla kommer inte att klara kraven. Andelen oförberedda studenter växer, visar en studie från Högskoleverket.

Göteborgs Fria

Asylsökande eritreaner riskerar att anges

Nio av tio eritreaner som söker asyl i Sverige får asyl. Men när de kommer in i landet riskerar de att mötas av regimtrogna landsmän som rapporterar till den totalitära regimen, varnar flera exileritreaner i Göteborg som FRIA har träffat.

Göteborgs Fria

”Restriktiva bedömningar påverkar antalet sjuka”

Apati bland gömda flyktingbarn var på väg att försvinna efter att ha uppmärksammats stort för ett par år sedan. Men långsamt börjar problemet återkomma, även i Göteborg som tidigare haft relativt få apatiska barn.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu