Göteborgs Fria

Fortsatt långt från lokal hamnlösning

Strejken frystes. Hängavtal erbjöds centralt. Men Hamnarbetarförbundet i Göteborg befinner sig fortfarande i limbo.

Förra måndagen skulle Hamnarbetarförbundet gått i strejk. Den frystes sedan Sveriges Hamnar erbjudit Hamnarbetarförbundet på central nivå ett så kallat hängavtal, och förbundsledningen därefter rekommenderat Göteborgsavdelningen att frysa strejken medan processen kring avtalserbjudandet pågick. Men avtalsprocessen mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet kommer inte igång förrän den åttonde september, och under tiden letar både förbund och arbetsgivare efter en temporär lösning i Göteborg. Frustrationen inom Hamnfyran är fortfarande påtaglig.

– Det är väldigt upprörda känslor bland medlemmarna. Trots diskussionerna har det inte blivit någon förändring, allt är som det har varit tidigare, säger Hamnfyrans ordförande Peter Annerback.

– Vi får blandade signaler. Arbetsgivarna härnere har samma inställning som tidigare trots den centrala avatalsprocessen. Vi tycker att vi försökt kyla ner situationen, men arbetsgivaren verkar inte vara särskilt intresserad av det. De har inte gjort någon ansträngning för att normalisera läget enligt oss, säger Erik Helgesson, styrelsemedlem i Hamnfyran, som menar att Göteborgs Hamn inte går fackföreningen till mötes.

– Till exempel så borde vi fått återgå till det tidigare läget med facklig tid. Det finns ingen anledning till att vi inte ska ha samma villkor som en mindre fackförening. Jag efterlyser en mer ödmjuk attityd från arbetsgivarens sida, menar han.

Peter Svanberg som är förhandlingschef för Göteborgs Hamn säger att arbetsgivaren agerar utifrån konflikten.

– Eftersom hamnfyran sedan i mars i år vidtagit konfliktåtgärder mot oss så har vi i Göteborgs Hamn sagt att vi måste ha en restriktiv syn på lagen om fackliga förtroendemän. Hamnfyran får den fackliga tid som de har rätt till enlig lagen om fackling förtroendeman, och som omfattas av uppdraget, men den är mindre än vad den varit tidigare beroende på att de inte sitter med i alla avtalsförhandlingarna längre.

Men även på central nivå är Hamnarbetarförbundet kritisk till Göteborgs Hamns agerande.

– Det finns en utsträckt hand från Sveriges Hamnar, men trots det fortsätter Göteborgs Hamn skicka ut ett fientligt budskap. Det hänger inte ihop, säger Hamnarbetarförbundets förbundsordförande Björn A. Borg, som besökte Göteborg under veckan för att träffa medlemmarna och diskutera med representanter för arbetsgivarna.

Vad har ni för krav på Göteborgs Hamn?

– De bör visa i praktisk handling medan avtalsprocessen pågår att de är beredda att byta inställning och inte fortsätta på samma linje. Till exempel skulle de alltså kunna backa om den fackliga tiden, säger Björn Borg.

Diskussionerna om Hamnfyrans situation i Göteborg fortsatte mellan förbund och arbetsgivare under veckan. Samtidigt fortsätter den ursprungliga oenigheten kring bemanningsplanerna, som Transport varit med och förhandlat fram. Allt har blivit som vi förutspått, säger Erik Helgesson.

– I måndags var första dagen som vi befann oss i normal belastning. Under förra veckan vad det mycket gods som lades om, även om strejken aldrig utlöstes. Men i måndags, som var en normal måndag, så togs det ut 94 extra personer för dagtidspasset. Det är en väldigt konstig situation, säger Erik Helgesson trött.

– Det är tråkigt att behöva säga gång på gång att det inte händer någonting.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fler oförberedda studenter utmaning för universitetet

I veckorna anländer tusentals nya studenter till Göteborgs universitet, GU, för att påbörja sina högskoleutbildningar. Men alla kommer inte att klara kraven. Andelen oförberedda studenter växer, visar en studie från Högskoleverket.

Göteborgs Fria

Asylsökande eritreaner riskerar att anges

Nio av tio eritreaner som söker asyl i Sverige får asyl. Men när de kommer in i landet riskerar de att mötas av regimtrogna landsmän som rapporterar till den totalitära regimen, varnar flera exileritreaner i Göteborg som FRIA har träffat.

Göteborgs Fria

”Restriktiva bedömningar påverkar antalet sjuka”

Apati bland gömda flyktingbarn var på väg att försvinna efter att ha uppmärksammats stort för ett par år sedan. Men långsamt börjar problemet återkomma, även i Göteborg som tidigare haft relativt få apatiska barn.

Göteborgs Fria

Greenpeace sätter första blocken i Kattegatt

Klockan nio i morse seglade Greenpeaceaktivister ut mot områdena Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt för att placera ut de första av totalt 180 granitblock på havsbotten.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu