Påskpicknick blockerade slakteri i Skara | Fria.Nu
  • , Annika Spalde och Pelle Strindlund firade påsken med Sveriges första blockadpicknic.
Fria.Nu

Påskpicknick blockerade slakteri i Skara

På skärtorsdagen blockerade sex djurrättsaktivister infarterna till Scans slakteri i Skara. Den vegetariska kristna brunchaktionen, den första i sitt slag i Sverige, upplöstes efter två timmar av polis.

– Vi tänkte på hur svarta gick med picknickkorgar i amerikanska Södern till stränder där de inte fick vara. Vi ville göra något trevligt och fredligt samtidigt som vi bryter mot en lag och sätter stopp för slakteriet i alla fall en stund, säger Annika Spalde.
I torsdags förmiddag arrangerade hon tillsammans med fem kollegor en kombinerad brunch och blockad mot Scans slakteri i Skara. Framför slakteriets två infarter bredde aktivisterna ut picknicfiltar ut och dukade fram diverse vegetariska smårätter, hoummos, oliver och annan god plockmat.
– På skärtorsdagen minns man och firar Jesus tempelrensningsaktion då han drev ut både oxar, får och duvor som skulle slaktas i templet. Därför gör vi denna picknickblockad för vi vill att alla djur ska ha rätt att leva, säger Klaus Engell-Nielsen, och tillägger:
– Det var riktigt trevligt men lite svårt att prata. Det stod en lastbil en meter ifrån oss som lät ganska mycket.

Initiativtagare till blockaden var den kristna djurrättsgruppen Älska din nästa som förutom Annika Spalde och Klaus Engell-Nielsen består av Pelle Strindlund. I september inledde de ett helår av djurrättsaktivism och med bas i Tidaholm skriver de debattartiklar, håller föredrag och gör aktioner – fredligt men bestämt.
Den 27 november tog de sig in på lantbruksuniversitetet SLU i Uppsala och tog med sig 12 hönor som de överlämnade till en familj på landet där de får leva goda hönsliv. Snart väntar rättegång för bland annat stöld och inbrott och SLU hävdar att sanering av den smittskyddade forskningsanläggningen kan kosta uppåt en miljon kronor.

Med omkring 1 000 anställda är slakteriet i Skara är ett av landets största. Varje dag slaktas omkring 2 000 grisar och 300 nötkreatur.
Informationsansvarige Stefan Clausson berättar blockaden upplöstes av polis strax innan klockan 13.00. Trots att transporter till och från slakteriet stod stilla under två timmar menar han att blockaden inte ställde till några större problem.
– Nej, det vill jag väl inte påstå, men det är klart att chaufförerna är ju entreprenörer så de blir väl lite irriterade över att behöva vänta.
Har du någon förståelse för protesterna mot er verksamhet?
– Jag har inga synpunkter på det alls, utan vi lever i ett fritt land och alla har rätt att uttrycka sin åsikt.
– Det var väldigt fint av Stefan att säga så, kommenterar en omhändertagen Klaus Engell-Nielsen från baksätet av en polisbil. Men problemet är just att djuren är rättslösa och inte kan göra sin röst hörda. Därför behövs det människor som står upp för deras rättigheter, och det är det vi har försökt göra.

Annons

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu