Fria.Nu

Forsmarks kraftgrupp i blåsväder

Det har varit en stormig vecka för Forsmarks kraftgrupp, FKA. Först lämnade Statens kärnkraftinspektion, SKI, in en åtalsprövning mot FKA för det uppmärksammade snabbstoppet i somras. Därefter offentliggjordes en intern rapport som riktar svidande kritik mot den egna säkerhetskulturen. En rapport som varit känd av SKI sedan mitten av december och som den borgerliga majoriteten i Östhammars kommun inte anser borde ha kommit till allmänhetens kännedom.

I den interna rapport som offentliggjorts står bland annat att det uppmärksammade snabbstoppet i somras ses som kulmen på en längre tids degradering av företagets säkerhetskultur.
Enligt rapporten är en möjlig orsak till detta att fokus för verksamheten vid Forsmark inriktats mot ökad produktion och kanske alltför snabb förnyelse av anläggningen.

Trots den svidande kritiken menar Anna-Lena Söderblom (m), vice ordförande i Östhammars kommunstyrelse och ordförande i den lokala säkerhetsnämnden som övervakar kärn- kraftverket, att rapporten inte borde ha kommit till allmänhetens kännedom.
– Jag menar att man bör ha rätt baskunskaper för att kunna ta till sig informationen i rapporten. Något som de flesta av kommunens invånare inte har.
Hon tillägger att rapporten måste förstås som ett internt dokument, skriven av och för anställda vid FKA samt att den fortfarande är under arbete och därför inte kan uppfattas som slutgiltig.
– Man kan inte klandra personalen för det som hänt ute på Forsmark, säger Anna-Lena Söderblom. Jag anser att vi kan lita på Forsmark. Det är ägarna som ska klandras för att ha satt vinstmaximering framför säkerhetsmaximering.
Något Göran Lundgren, styrelseordförande i FKA, inte håller med om.
– Nej, det är en förenkling av vad det handlar om, säger han. Visst har vi lönsamhetskrav men det får ju aldrig gå ut över säkerheten. Och jag menar att det inte finns några motsättningar i det. En säker anläggning är en lönsam anläggning.
Han tillägger att styrelsen aldrig motsatt sig organisationskrav vad gäller ökade personal- eller underhållningskostnader.
– Vi har bara under förra året rekryterat någonstans mellan 75 och 80 personer. Samtidigt får väl alla ta åt sig av att vi inte varit uppmärksamma på hur det verkligen sett ut. Vi har godtagit att man i organisationen sagt att man klarar av situationen.

Rapporten i sig ska enligt Göran Lundgren ses som en del i ett åtgärdsprogram som ledningen på Forsmark tagit fram för att komma till rätta med de brister och fel som SKI påtalade i sitt föreläggande i samband med att de satte Forsmark under särskild tillsyn efter sommarens incident.
– Vår syn på FKA har inte förändrats efter att vi tagit del av rapporten, säger Anders Bredfell, informatör på SKI. Men den är ju ett bevis på att det var rätt att kritisera verksamheten och att sätta den under särskild tillsyn.
– Vår uppgift är att se till att de lever upp till de krav vi har ställt. Men det är klart, såsom läget är i dag har vi inte det fulla förtroendet vilket bland annat yttrar sig i att vi inte kommer att behandla deras ansökan om effekthöjning. Först och främst ska de visa att de kan klara av våra förelägganden.

Samtidigt får tillsynsmyndigheten själv kritik. Redaktionen för SVT:s Uppdrag granskning menar att SKI försvårat granskningen av kärnkraftsindustrin genom att informera Forsmarks ledning om att journalisterna kommit över den interna rapporten.
SKI å sin sida förnekar att de ska ha försvårat granskningen, och menar att Forsmark redan kände till Uppdrag gransknings pågående arbete.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu