• SFI-undervisningen vid Humanusskolan stod stilla när eleverna under måndagen protesterade mot den svenska asylpolitiken.
Göteborgs Fria

Elever strejkar för ändring av asylregler

Undervisningen vid Humanusskolan på Hisingen i Göteborg stannade upp under måndagen, då alla 600 elever på SFI-utbildningen gick ut i strejk. Något missförhållande på skolan rörde det sig inte om, utan anledningen var en protest mot den svenska asylpolitiken.

Ungefär ett femtiotal av den strejkande elevskaran befann sig vid lunchtid utanför skolan, med plakat och banderoller, för att visa sitt missnöje.

- Vi vet ingenting om vi får stanna eller inte. De flesta av oss har tillfälligt uppehållstillstånd, och har haft det i flera år. Vi lever i ovisshet varje dag, säger Arastoo Nori, en av de strejkande eleverna.

Den förändring i svensk flyktingpolitik som eleverna vill se, består bland annat i att kvinnor, barn och gömda flyktingar ska få permanent uppehållstillstånd och att alla avvisningsbeslut ska rivas upp med omedelbar verkan.

Vid fyratiden på eftermiddagen avbröts endagsstrejken, men eleverna planerar för en kommande demonstration i de centrala delarna av Göteborg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lysande krigsherre hyllas på nytt

Ett urval av Axel Oxenstiernas brev från perioden 1636 och framåt kommer ut i trycket. Denne statsman och krigsherre, den svenska byråkratins fader, hyllas åter.

Fria Tidningen

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

© 2024 Fria.Nu