150 000 kronor och ett Handslag senare | Fria.Nu
  • Tito Rojas är besviken på att ”Lek och lär” fick mängder av uppskattning, men inga pengar för en fortsättning.
Fria.Nu

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Sedan några år kan idrottsföreningar få pengar för att samarbeta med skolor, för att på så sätt hjälpa barn att aktivera sig, ge positiva förebilder, motverka segregation eller liknande behjärtansvärda ändamål. Denna statliga satsning kallas för Handslaget och syftar bland annat till att elever som inte kommit i kontakt med idrottslivet ska göra det, och en ökad satsning på flickors idrottande.

Ett av Handslagets många projekt genomfördes förra läsåret i Biskopsgården mellan Sjumilaskolan och fotbollsklubben Cruz Azul. Projektet som hette 'Lek och lär' gick ut på att under skoltid ta en halvklass och ge dem fysisk aktivitet och även att prata om mobbning, kriminalitet och droger. Västsvenska idrottsförbundet, VSIF, beviljade 150 000 kronor av fjolårets totala handslagspengar om fyra miljoner kronor och verksamheten drog igång.

- Det var en succé. Alla var nöjda, säger Tito Rojas. Lärarna fick mer tid att hjälpa de barn som hade problem, barnen trivdes, stämningen på skolgården blev bättre. Folk från VSIF var här på besök och jag blev inbjuden till en stor lärarkonferens för att tala om vårt arbete.

Projekttiden skulle dock gå ut snart, och Tito Rojas och hans kollega Hector Valeria skickade in en ansökan för en fortsättning av sitt lovprisade projekt.

- Plötsligt var det stopp. Vi hörde inte något från VSIF, förrän absolut sista dagen på ansökningstiden, och då bara att vi inte skulle få några mer pengar. Ingen förklaring varför, säger Tito Rojas.

I dag sitter de båda i en lokal på skolan. På väggarna hänger planscher och tröjor från Cruz Azul, både från den mexikanska huvudklubben och dess svenska filial.

- Vi startade för knappt tre år sedan och ville ha en klubb dit alla kunde komma. Inte en klubb för bara mexikaner eller bara muslimer, utan en där både araber och somalier kan spela tillsammans, säger Hector Valeria. Egentligen kunde vi ha hållit på med friidrott eller vad som helst, det viktiga är att ge ungdomarna här ute en chans.

'Lek och lär'-projektet genomfördes förra läsåret, och tanken var att det skulle fortsätta även i år, men så blev det alltså inte. Trots de fördelar det gav skolan.

- Det var oerhört värdefullt för oss. Vi har ju inte de pengarna att vi kan göra något sådant här själva, så nu har vi inte haft något annat val än att gå tillbaka till hur det var förr, säger Sjumilaskolans rektor Jan Arvidsson.

På Västsvenska idrottsförbundet har man dock en förklaring till varför det inte blev någon fortsättning.

- De ansökte om för mycket pengar, helt enkelt. Förra året fick de 150 000 kronor, och i ansökan för det här året ville de ha 754 000 kronor, vilket vi inte tyckte stod i proportion till en enda förening. Så då gav vi till andra projekt istället, säger Lars Lindfors, som behandlar handslagsansökningarna på VSIF.

Han berättar att det högsta belopp som betalats ut till en enskild förening i Västsverige sedan Handslaget startade i januari 2004 är runt 200 000 kronor, och att om Cruz azuls begäran hade varit på ett lägre belopp hade den haft större chans att få bidrag. Som det blev nu fick de inget alls.

- Däremot stödde vi och hjälpte dem att ansöka till en annan pott som förvaltas av Riksidrottsförbundet, men det blev tyvärr avslag där också, säger Lars Lindfors.

Tito Rojas säger att den förklaringen inte var den som de fick höra.

- Det var inte vad han sa till oss då. De var beredda att stötta oss första gången vi sökte, men andra året så försvann stödet plötsligt. Varför satsar de pengar ett år och lägger ner projektet nästa? säger han.

Att beloppet i ansökningen hade ökat så markant förklarar han med att det inkluderade två heltidstjänster. Enligt honom kräver Sjumilaskolans ungefär 450 elever det.

- Det är ju ingen idé att bara göra en halvhjärtad satsning, säger han.

Över huvud taget är de båda skeptiska till politikernas tal om satsningar, och de håller inte igen när de talar om vad de anser är det verkliga skälet till varför deras projekt stoppades.

- Det är rasism. Hade vi haft en svensk projektledare hade pengarna varit här i dag. Hade idén till detta kommit inifrån staden och politikerna där hade vi haft pengar. Men nu är det vi, två invandrare, som har lyckats med något som betraktades som omöjligt, och då ska vi straffas för att vi har stuckit upp, säger Hector Valeria.

Trots att de känner sig motarbetade av många - VSIF, politiker, Göteborgs fotbollförbund - så fortsätter de ändå att engagera sig i sin klubb. Åldersmässigt är spelarna från sjuåringar till sextonåringar. Nio lag, varav ett tjejlag, spelar i dag fotboll i de ljusblå tröjorna. Och ändå har de tvingats lägga ned ett lag.

- Vårt äldsta lag hade vi inte råd att ha kvar, och idag sitter tre av de killarna i fängelse. Alla våra lag kostar mindre än hundratusen kronor på en säsong, och det måste ju vara jättebilligt i jämförelse med vad de tre kostar samhället nu, säger Tito Rojas.

Annons

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

Hockey-idolerna ger tillåtelse att snusa

Världsmästerskapen pågår som bäst i Österrike, och unga spelare här hemma följer sina idoler. Men det är mer än idolernas verk på isen som ungdomarna tar efter. En avhandling från Sahlgrenska universitssjukhuset visar att snusandet hos unga ishockeyspelare bland annat har sin grund i vad spelarna i Tre kronor gör.

© 2020 Fria.Nu