Göteborgs Fria

Tema vård: Jörn - en förebild för Göteborg?

Fyra vårdcentraler i Göteborg lades ner den sista mars, och fler kommer att försvinna. Ett scenario som de boende i det lilla samhället Jörn utanför Skellefteå känner igen. Där förlorade invånarna sin enda vårdcentral 1999.

Efter fyra år hade jörnborna tröttnat på att behöva åka tre mil till den närmsta vårdcentralen, och beslöt sig för att gå ihop för att göra något åt situationen. Runt 1 200 medlemmar bildade en ideell förening, och med en startsumma om en kvarts miljon kronor startade man ett aktiebolag och lämnade in ett anbud till landstinget för att driva sin egen vård.

Idag finns vårdcentralen åter på sin gamla plats, och erbjuder landstingsfinansierad vård till de boende i samhället. Det icke-vinstdrivande aktiebolaget har hittills sex anställda, varav två läkare och två sjuksköterskor. Planer finns också på att driva äldrevård och tandvård.

Den som drog igång det hela var Håkan Björk. Sedan tidigare hade han erfarenhet av att utveckla så kallade gemenskapsföretag, vilket också blev formen i Jörn.

Idén som från början kommer från Skottland, går i korthet ut på att allmännyttiga verksamheter utvecklas till företag, där ekonomin är underställd de mål som medlemmarna sätter.

- En av de stora fördelarna med gemenskapsföretag är just gemenskapen, i och med att folk på orten går samman och engagerar sig, säger han.

Avtalet med landstinget löper nu på 3+2 år, och båda parter verkar vara nöjda med lösningen. Att det skulle finnas någon risk i att landsting och kommuner ser en möjlighet att lägga ner ekonomiskt svaga verksamheter, för att sedan låta gemenskapsföretag eller liknande ta över driften, ser han inte.

- Man kan naturligtvis se det som en risk om man vill. Men jag ser mer det positiva i att folk engagerar sig i sin lokala sjukvård, säger han.

Företaget Hälsogemenskapen i Jörn bildades under hösten 2003, så än så länge har organisationen inte satt sig ordentligt, och det är för tidigt för att utvärdera verksamheten. Men Håkan Björk vet sedan tidigare var en del av fallgroparna ligger.

- Det gäller att hålla igång engagemanget bland medlemmarna. Om det blir några få som styr föreningen, så är det svårt att lyckas, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Inget genomslag för porrfilmsfritt boende

Hösten 2003 beslutade kommunstyrelsen i Göteborg att hotellvistelser för politiker och anställda ska vara porrfilmsfria. Men resultatet hittills är blygsamt. 46 procent av årets övernattningar har skett på hotell som erbjuder porrfilm. Ett av kommunens bolag visste inte ens om att resepolicyn ändrats.

Göteborgs Fria

Aktiva val hos Kulturförvaltningen

32 procent av kulturförvaltningens hotellvistelser har varit på hotell som erbjuder porrfilm. Ändå talar en hel del för att de verkligen försökt följa resepolicyn. Men det kommer troligen att dröja innan den nya resepolicyn kommer att slå igenom.

Göteborgs Fria

Fortsatt kamp mot asylpolitiken

Under onsdagseftermiddagen samlades ett hundratal elever från Humanusskolan i Göteborg utanför Migrationsverkets lokaler. Men demonstrationen mot den svenska asylpolitiken väckte inget synligt intresse från de anställda.

GSF: Privatisering på programmet

Nära trettio olika organisationer deltar i helgens Göteborgs sociala forum (GSF). Det övergripande temat för debatter och seminarier är privatisering.

Göteborgs Fria

GSF: Studenter kritiska mot kostnadseffektiv utbildning

Just nu pågår upptaktet inför Göteborgs sociala forum (GSF), och i onsdags tog Filosofiska fakultetens studentkår till orda. Under rubriken Utbildningsfabriken och den stängda högskolan, gick de till angrepp mot den nuvarande utbildningspolitiken.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu