Göteborgs Fria

Inget genomslag för porrfilmsfritt boende

Hösten 2003 beslutade kommunstyrelsen i Göteborg att hotellvistelser för politiker och anställda ska vara porrfilmsfria. Men resultatet hittills är blygsamt. 46 procent av årets övernattningar har skett på hotell som erbjuder porrfilm. Ett av kommunens bolag visste inte ens om att resepolicyn ändrats.

Resepolicyn gäller för anställda och politiker i nämnder, förvaltningar och kommunala bolag. I december 2003 reviderades policyn, med tillägget att anställda och politiker i förvaltningar, nämnder och bolag i möjligaste mån ska bo på anläggningar som inte erbjuder porrfilm. GFT bad 8 förvaltningar och 5 kommunala bolag att redovisa sina hotellvistelser från årsskiftet fram till och med 15 april.

Under den tiden har totalt 184 övernattningar för en eller flera resande rapporterats. Av dem har 84 skett på hotell som erbjuder porrfilm. Nära hälften av hotellvistelserna har skett i strid med resepolicyn.

- Tyvärr är det nog så att det tar ganska lång tid innan den här förändringen får genomslag, säger Eva Olofsson, som var en av de som drev igenom motionen i kommunfullmäktige.

Beslutet om att ändra resepolicyn togs vid kommunstyrelsens sammanträde 10 december 2003. GFTs förfrågan skickades ut ett halvår senare, i början av maj 2004.

I resepolicyn finns dock formuleringen 'i möjligaste mån', vilket i princip kan innebära att de resande kan ta in på ett hotell som erbjuder porrfilm, om det är det enda på orten, eller på något annat sätt är det lämpligaste. En annan detalj som policyn inte berör, är att det krävs ett individuellt agerande för att se filmerna på hotellrummets tv.

- Även om man bor på ett hotell som erbjuder porrfilm, så krävs det ju ändå att den boende på något sätt beställer tjänsten, säger en förvaltningschef som GFT talat med.

I undersökningen framkommer att det är de kommunala bolagen som har svårast att följa policyn. Där har 39 av 66 övernattningar skett på porrfilmshotell. De anställda vid Göteborg & Co har haft möjlighet att se porrfilm på hotellrummet i 17 av 23 fall. Bolaget ursäktar sig med att de i många fall bor på hotell som de inte själva har bokat.

Även utbildningsförvaltningen visar upp ett mindre smickrande facit. Av gymnasieskolornas 17 övernattningar har 6 skett på hotell som erbjuder porrfilm. Och utbildningsnämnden har förlagt samtliga tre besök i strid med policyn.

Enligt stadskansliet är varje förvaltning och bolag själva skyldiga att informera sig om beslut och förordningar. Något som inte alls har fungerat hos Göteborgs spårvägar.

- Jag har ingen annan förklaring än att vi helt enkelt har missat det här. Men nu får vi ta och sätta oss ner och se vad policyn innebär för oss, säger Sven-Göran Hultén, vd vid Göteborgs spårvägar.

(Fotnot: Göteborg Energi har inte redovisat sina hotellbesök.)

Resultat av undersökningen

Förvaltning/bolag Antal hotell Antal hotell som erbjuder porrfilm

Utbildningsförvaltningen 23 11

Kulturförvaltningen 25 8

Servicekontoret 12 7

Fastighetskontoret 10 7

Backa stadsdelsförvaltning 32 8

Älvsborgs stadsdelsförvaltning 3 0

Örgryte stadsdelsförvaltning 7 1

Stadsdelsförvaltningen centrum 6 3

Liseberg AB 6 3

Göteborg & Co 23 17

Gatubolaget 37 19

Göteborgs spårvägar Hade inte hört talas

om att resepolicyn förändrats

Göteborg Energi. - -

Totalt 184 84

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Aktiva val hos Kulturförvaltningen

32 procent av kulturförvaltningens hotellvistelser har varit på hotell som erbjuder porrfilm. Ändå talar en hel del för att de verkligen försökt följa resepolicyn. Men det kommer troligen att dröja innan den nya resepolicyn kommer att slå igenom.

Göteborgs Fria

Fortsatt kamp mot asylpolitiken

Under onsdagseftermiddagen samlades ett hundratal elever från Humanusskolan i Göteborg utanför Migrationsverkets lokaler. Men demonstrationen mot den svenska asylpolitiken väckte inget synligt intresse från de anställda.

GSF: Privatisering på programmet

Nära trettio olika organisationer deltar i helgens Göteborgs sociala forum (GSF). Det övergripande temat för debatter och seminarier är privatisering.

Göteborgs Fria

GSF: Studenter kritiska mot kostnadseffektiv utbildning

Just nu pågår upptaktet inför Göteborgs sociala forum (GSF), och i onsdags tog Filosofiska fakultetens studentkår till orda. Under rubriken Utbildningsfabriken och den stängda högskolan, gick de till angrepp mot den nuvarande utbildningspolitiken.

Göteborgs Fria

Tema vård: Göteborgarna tveksamma till övertagande

Nätverket HARM (Hammarkullen reser motstånd) fortsätter kampen för att få ha sin vårdcentral kvar. Efter ockupationerna blir det nu demonstrationståg och fortsatta protester. Att själva ta över och driva vårdcentralen är det inte fråga om.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu