Göteborgs Fria

GSF: Privatisering på programmet

Nära trettio olika organisationer deltar i helgens Göteborgs sociala forum (GSF). Det övergripande temat för debatter och seminarier är privatisering.

Bakom helgens aktiviteter står Nätverket Göteborgs sociala forum, som i sin tur består av en mängd olika organisationer och rörelser. Den gemensamma nämnaren är engagemanget mot kapitalism och miltarism. De organisationer som är med måste skriva under den principförklaring som nätverket har antagit.

- Exempelvis skulle en kyrka kunna vara med, men då inte för att missionera eller predika, utan för att visa upp sitt sociala engagemang, säger Kajsa Åkerström, kontaktperson för nätverket.

Idén kommer från tidigare genomförda social forum, framför allt det första World social forum, som hölls i Brasilien 2001, men också de svenska möten som hållts i Stockholm och Uppsala.

- En grundtanke är att folk och organisationer ska kunna träffas och diskutera de viktiga frågorna i vårat samhälle just nu, säger Kajsa Åkerström.

Eftersom det är första gången ett socialt forum anordnas i Göteborg har arrangörerna främst inriktat sig på att försöka hitta en fungerande form och organisation. Kajsa Åkerström medger att marknadsföringen till den breda allmänheten inte har varit högprioriterad.

- Vi hoppas att det ska bli ett årligt återkommande arrangemang, och då är det viktigt att få allt att fungera innan vi vänder oss utåt. Då finns det naturligtvis en risk att det bara är de redan invigda som kommer, säger hon.

Forumet, som kommer att hålla till runt Järntorget, tjuvstartade redan i lördags och avslutas med en manifestation på söndag kväll.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Inget genomslag för porrfilmsfritt boende

Hösten 2003 beslutade kommunstyrelsen i Göteborg att hotellvistelser för politiker och anställda ska vara porrfilmsfria. Men resultatet hittills är blygsamt. 46 procent av årets övernattningar har skett på hotell som erbjuder porrfilm. Ett av kommunens bolag visste inte ens om att resepolicyn ändrats.

Göteborgs Fria

Aktiva val hos Kulturförvaltningen

32 procent av kulturförvaltningens hotellvistelser har varit på hotell som erbjuder porrfilm. Ändå talar en hel del för att de verkligen försökt följa resepolicyn. Men det kommer troligen att dröja innan den nya resepolicyn kommer att slå igenom.

Göteborgs Fria

Fortsatt kamp mot asylpolitiken

Under onsdagseftermiddagen samlades ett hundratal elever från Humanusskolan i Göteborg utanför Migrationsverkets lokaler. Men demonstrationen mot den svenska asylpolitiken väckte inget synligt intresse från de anställda.

GSF: Studenter kritiska mot kostnadseffektiv utbildning

Just nu pågår upptaktet inför Göteborgs sociala forum (GSF), och i onsdags tog Filosofiska fakultetens studentkår till orda. Under rubriken Utbildningsfabriken och den stängda högskolan, gick de till angrepp mot den nuvarande utbildningspolitiken.

Göteborgs Fria

Tema vård: Göteborgarna tveksamma till övertagande

Nätverket HARM (Hammarkullen reser motstånd) fortsätter kampen för att få ha sin vårdcentral kvar. Efter ockupationerna blir det nu demonstrationståg och fortsatta protester. Att själva ta över och driva vårdcentralen är det inte fråga om.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu