Fria.Nu

Tortyrcentrum blir museum

När Argentina var en militärdiktatur blev människor torterade på en hemlig plats. Marinens mekanikerskola ESMA var i verkligheten ett hemskt tortyrcentrum. Nu ska det bli museum i huset.

Buenos Aires (IPS) Mellan 1976 och 1983 var Argentina en militärdiktatur. ESMA var en mycket hemsk plats. Nu ska huset bli museum. Ingen ska få glömma det 'smutsiga kriget' . ESMA ligger i Buenos Aires centrum och är en viktig symbol för förtrycket under diktaturen.

Lokalerna berättar tyst om tortyren mot de cirka 5 000 politiska fångarna som kom till marinskolan. De flesta av dem är försvunna.

Människorättsorganisationer lyckades få marinen att lämna ESMA. En del av området kommer att bli museum. Det är inte bestämt vad som ska hända med resten av området.

1998 skrev Carlos Menem, som var president, på ett papper. Där stod det att man skulle riva husen. Sedan skulle det bli en park där och ett minnesmonument.

Människorättsorganisationer ville inte att byggnaderna skulle rivas och de lyckades stoppa rivningen. Marinen fick ha kvar lokalerna.

Men nu har president Néstor Kirchners regering gett lokalen till de lokala myndigheterna, som vill att det ska bli museum.

På onsdagen var det 28 år sedan diktaturen tog slut. Då hade man en ceremoni där regeringen gav bort lokalerna. Familjer till offren och människor som överlevde kom dit. De hängde upp bilder av de försvunna på stängslet som är runt ESMA.

Statistiken säger att 9000 människor försvann när det var diktatur. Men människorättsorganisationer säger att det var många fler, troligen 30 000.

Nio olika organisationer har bildat en paraplyorganisation som heter Öppet minne. Gruppen vill att människor ska komma ihåg de mer än 300 hemliga lokaler som användes till tortyr. Det är därför de vill ha ett museum vid ESMA. Familjerna till offren har hjälpt till. De har gett papper, foton och saker som har tillhört de försvunna personerna.

Några fångar födde barn när de satt vid ESMA. De fick ha sina barn i flera veckor eller till och med månader. Sedan mördade man kvinnorna och barnen blev adopterade av familjer som samarbetade med diktaturen.

Förra fredagen mötte president Kirchner 30 före detta fångar vid ESMA. De besökte tortyrcentret tillsammans.

De före detta fångarna visade sina känslor när de kom tillbaka. Många var tillbaka för första gången.

- Det känns som ett sätt att avsluta, säger Manuel Franco, som var på ESMA i 46 dagar 1979.

Cirka 100 människor i tortyrcentret överlevde, enligt människorättsorganisationer. De andra vet ingen var de är, de är 'försvunna'.

1995 berättade den före detta marinkaptenen Adolfo Scilingo vad som hade hänt. Han sa att man slängde ut levande fångar i havet från ett flygplan. Journalisten Horacio Verbitsky skrev om detta i en bok.

Man gjorde också andra olagliga saker i ESMA. Bland annat stal man saker från fångarna och tillverkade falska dokument. Militärerna tog en del saker och andra sålde man.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Lesbiska kräver lika rätt

Argentinska myndigheters vägran att låta ett lesbiskt par gifta sig har lett fram till ett rättsfall där homosexuella nu kräver samma rättigheter som heterosexuella.
- Vi kräver samma rättigheter som staten ger alla heterosexuella par och menar att vi annars utsätts för diskriminering, säger María Rachid.

Tortyrcentrum blir museum

Under den argentinska militärdiktaturen utgjorde marinens mekanikerskola ESMA landets mest ökända tortyrcenter. Nu har en koalition av människorättsgrupper fått överta lokalen och planen är att förvandla den hemliga tortyrcentralen till museum.

© 2024 Fria.Nu