Argentinas ekonomi hotad av energikris | Fria.Nu
Fria.Nu

Argentinas ekonomi hotad av energikris

Argentinas ekonomi börjar att bli bättre. Men nu kommer nya problem. Landet kan få en energikris och då kan ekonomin bli sämre igen.

Buenos Aries (IPS) Förra året steg bruttonationalprodukten i Argentina med 8,7 procent. Tidigare har landet haft mycket stora problem med ekonomin. När ekonomin blev bättre började man att använda mer naturgas, därför har det blivit brist på gas. 45 procent av den energi som landet använder kommer från gas.

Förra fredagen sa regeringen att de ska exportera mindre gas, så att gasen ska räcka till Argentina.

Man tror att landets ekonomi ska växa med upp till nio procent i år. Då kommer man att behöva ännu mer energi.

Landets regering säger att problemen är energiföretagens fel. De borde ha använt mer pengar så att landet kunde få mer energi, tycker regeringen.

Energiföretagen skyller på regeringen. De säger att de måste få ha högre avgifter för att få mer pengar, men regeringen sa nej till det.

Regeringen säger att man inte ska höja avgifterna, utan att företagen ska få pengar från riskkapital i stället.

Det har varit torka i Argentina. Därför får man också mindre energi från vattenkraft. 45 procent av energin som landet använder kommer från vattenkraften.

Energiexperten Gustavo Callejas säger att det är problem med priset på naturgasen.

- Gasföretagen vill höja priset så att det ska kosta lika mycket som i andra länder, säger Callejas.

Då kan gasen bli fyra gånger så dyr. När gasen är så billig i Argentina vill de mindre gasföretagen exportera gasen till andra länder. Landets energiminister Roberto Lavagna säger att han inte vill att energibristen ska göra så att ekonomin blir dålig. Regeringen vet vad som händer om ekonomin blir sämre och man måste ransonera elektriciteten. Då får miljoner människor problem och då vill de inte rösta på president Nestor Kircher.

Nu föreslår regeringen att man ska vänta med att stänga ett av kärnkraftverken i landet.

Marcela Valente

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Lesbiska kräver lika rätt

Argentinska myndigheters vägran att låta ett lesbiskt par gifta sig har lett fram till ett rättsfall där homosexuella nu kräver samma rättigheter som heterosexuella.
- Vi kräver samma rättigheter som staten ger alla heterosexuella par och menar att vi annars utsätts för diskriminering, säger María Rachid.

Tortyrcentrum blir museum

När Argentina var en militärdiktatur blev människor torterade på en hemlig plats. Marinens mekanikerskola ESMA var i verkligheten ett hemskt tortyrcentrum. Nu ska det bli museum i huset.

Tortyrcentrum blir museum

Under den argentinska militärdiktaturen utgjorde marinens mekanikerskola ESMA landets mest ökända tortyrcenter. Nu har en koalition av människorättsgrupper fått överta lokalen och planen är att förvandla den hemliga tortyrcentralen till museum.

© 2022 Fria.Nu