Över tusen rohingyabarn försvunna | Fria.Nu
  • Rohingyabarn köar för mat vid flyktinglägret Thaingkhali i Bangladesh.
Fria Tidningen

Över tusen rohingyabarn försvunna

Över 1 000 barn uppges ha försvunnit sedan våldet mot den burmesiska folkgruppen rohingya utlöste en enorm flyktingström till grannlandet Bangladesh. I flyktinglägren letar nu föräldrar desperat efter sina försvunna barn.

23-åriga Mariam, som egentligen heter något annat, är en av de mammor som nu gör allt för att hitta sin lilla försvunna dotter i flyktinglägren. Flickan har varit borta sedan trebarnsfamiljen anlände till distriktet Cox’s Bazar i Bangladesh för två veckor sedan. Hit flydde de från hemmet i Buthidaung i Burma, undan det fruktansvärda våld som drabbat den förföljda muslimska minoritetsgruppen rohingya – bara för att drabbas av ett nytt trauma.

− Tack vare Guds försorg lyckades jag levande ta mig hit till flyktinglägret i Kutupalong. Men hur ska jag kunna känna mig trygg när ett av mina barn försvunnit? frågar hon sig.

Fyrabarnsmamman Faria, som också hon heter något annat, säger sig vara fortsatt rädd i detta flyktingläger, som är det största av ett 30-tal läger som upprättats i området. Hemma i Burma utsattes hon bland annat för våldtäkter och hon berättar att hennes bröder sköts av burmesiska soldater. Men flykten till Bangladesh har inte gett henne den trygghet hon hade hoppats på.

− Jag känner mig rädd, i synnerhet på natten när det blir så mörkt. Den bergiga terrängen och de leriga vägarna gör det svårt för mig att hålla koll på barnen, säger Faria.

Många unga ensamma flyktingmammor uppger att deras barn har försvunnit i lägren, försvinnanden som även har dokumenterats av de myndigheter och hjälporganisationer som är verksamma här.

De flesta av de över 1 000 barn som uppges ha försvunnit har varit flickor. En del av dem misstänks ha blivit utsmugglade till andra delar av Bangladesh, medan andra kan ha förts ut ur landet.

Ali Hossain är kommissionär för distriktet Cox’s Bazar och leder arbetet i flyktinglägren. Han säger att man under de senaste tre månaderna lyckats stoppa 550 personer som varit på jakt efter barn inne i lägren.

− På grund av lägrens enorma storlek är det svårt att övervaka kriminella aktiviteter. Många av människohandlarna tar sig även in i lägren förklädda till biståndsarbetare, vilket gör det lättare för dem att ta sig fram, säger Ali Hossain.

För att förhindra att falska hjälparbetare lyckas ta sig in i flyktinglägren har man nyligen infört en särskild registrering för alla humanitära organisationer.

Fortfarande är dock många ensamkommande flyktingbarn i behov av ett organiserat skydd, och många av dem är lätta offer för kidnappare eftersom de saknar sina vårdnadshavare.

Endast en bråkdel av alla barn som anlänt har fått möjlighet att gå i skola, och då inte i vanliga skolor, utan i religiösa skolor, så kallade madrasas.

− Det barnen är i behov av är säkra skydd, inte bara en hydda byggd i bambu. Det finns människor som dygnet runt letar efter möjligheten att lura och smuggla ut barn. I grunden är barnen i behov av någon som skyddar dem, säger Sarwar Chowdhury, som är chef för de lokala myndigheterna i regionen Ukhia Upazila, i vars närhet flera av flyktinglägren ligger.

Fakta: 

Rohingyer

Rohingya är en statslös muslimsk minoritetsgrupp i Burma som enligt FN är en av världens mest förföljda folkgrupper. Sedan våldsamheter utbröt i burmesiska delstaten Rakhine i augusti har över 600 000 rohingyer flytt till Bangladesh. FN har slagit fast att militärens offensiv mot rohingyerna uppfyller kriterierna för etnisk rensning.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu