• 21-åriga Laboni, 18-åriga Sonia och 27-åriga Rikta är några av de över 2 500 textilarbetare som skadades i Rana Plaza-kollapsen för ett halvår sedan och som fortarande väntar på kompensation.
Fria Tidningen

Textilarbetare väntar på kompensation

Ett halvår efter fabrikskollapsen i Dhaka, Bangladesh, väntar många av offren fortfarande på ekonomisk kompensation för katastrofen. Flera stora företag vägrar skriva under bindande avtal.

Sex månader efter fabrikskraschen i Bangladesh – då minst 1 132 arbetare dödades och 2 500 skadades – är det fortfarande många företag som inte avtalat om skadestånd eller annan kompensation för anhöriga till offren.

Clean clothes campaign, CCC, en internationell organisation som arbetar med mänskliga rättigheter i klädindustrin, sätter press på företagen för att de ska agera etiskt och ta frågan om kompensation på största allvar.

En kartläggning som CCC gjort visar att mer än 15 ledande klädföretag, bland annat Mango, Premier och Walmart, ännu inte skrivit under avtalen.

”Vi vill se att alla företag som var involverade i klädproduktionen i Rana Plaza tar sitt ansvar och betalar ekonomisk kompensation till offrens anhöriga”, skriver organisationen i en rapport som kom på torsdagen.

CCC har tillsammans med fack och representanter för bangladeshiska staten tagit fram en standard för hur kompensationen till offren ska se ut. Ersättningen ska täcka sjukhuskostnader, inkomstförluster och skadestånd för sveda och värk efter de enorma personliga förluster som fabrikskollapsen inneburit.

I september hölls ett möte i Geneve där representanter från åtta företag var på plats tillsammans med globala facket IndustriAll. Trots att inga avtal skrevs under vid själva mötet förband sig företagen att arbeta fram en långsiktig kompensation. Men detta var bara en bråkdel av det totala antalet företag relaterade till fabrikskatastrofen.

Många företag vägrar fortfarande att ens sätta sig vid förhandlingsbordet och står helt utanför diskussionen, enligt CCC.

Nio företag, bland annat italienska Benetton, amerikanska Primark och brittiska Bon Marche har kommit längre i förhandlingarna, men troligen dröjer det till efter nästa år innan ersättningar börjar betalas ut. Fortfarande återstår det att komma överens i centrala frågor som ersättningens storlek. Några företag har betalat ut mindre ersättningar i väntan på att en heltäckande överenskommelse är klar.

De båda händelserna vid Rana Plaza och Tazreen fashions factory, där 112 arbetare dog i en fabriksbrand i november förra året, är bara två exempel på katastrofer som skett i Bangladeshs textilindustri de senaste åren. Sedan 1990 beräknas mer än 2 000 textilarbetare ha dött i olyckor på jobbet, ofta relaterade till undermåliga fabriker och brist på säkerhetsrutiner.

”Bristen på respekt för textilarbetarnas villkor blev brutalt tydlig i omständigheterna kring de senaste katastroferna. Överlevande berättade att de skulle fråntas en månadslön om de vägrade gå in i den kollapsande byggnaden. Arbetare vid Tazreenfabriken förvägrades lämna sina arbeten även när de kände lukten av rök i lokalerna”, skriver CCC i rapporten.

Men en del har också hänt när det kommer till arbetarnas rättigheter och säkrare arbetsvillkor för anställda i textilindustrin. Till exempel har den bangladeshiska regeringen, med stöd av bland annat England och Holland, satsat 1,5 miljarder på att förbättra de undermåliga fabriksbyggnaderna i landet. Bland annat görs inspektioner av fabriksbyggnader och experter på byggnadssäkerhet finns på plats för att förhindra framtida tragedier i sektorn.

Omkring 100 utländska klädföretag har skrivit under en gemensam och unik standard för fabrikssäkerhet som fack, företag och Bangladeshiska staten arbetat fram. Även individuella klädföretag har totalt gjort mer än 500 inspektioner av fabriksbyggnader i landet sedan katastrofen i april.

Sam Maher, kampanjledare för organisationen Labour behind the label, säger att klädföretagen äntligen börjar titta på frågan om säkerhet för arbetarna, men att vägen till ett tillfredsställande arbete är lång.

– I dag är textilarbetare i Bangladesh troligen säkrare än vad de var i april. Några fabriker har stängt eller har förbättrats, men det är långt kvar, säger han till The Guardian.

Fakta: 

En dödlig industri

Sedan 1990 beräknas mer än 2 000 textilarbetare ha dött i olyckor på jobbet.

Den värsta olyckan inträffade den 24 april 2013 då Rana Plaza, ett fabrikskomplex som inhyste fem klädesfabriker, kollapsade. En spricka i väggen syntes dagen före kraschen, men trots det var många arbetare tvungna att gå till jobbet. Minst 1 132 personer miste livet och över 2 500 skadades i kraschen.

Senast för två veckor sedan dödades nio personer och ett 50-tal skadades i en fabriksbrand i Gazipur utanför Dhaka.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu