Nya regler för vapenexport kritiseras | Fria.Nu
  • En ny lag ger möljighet att skapa en ny praxis för vad som gäller vid vapenexport till dikaturer, menar Pernilla Stålhammar (MP).
Fria Tidningen

Nya regler för vapenexport kritiseras

Svenska freds kritiserar regeringens proposition om skärpta regler för vapenexport.

– Det här borde ha varit mycket skarpare, säger ordföranden Agnes Hellström.

”Grava brister” i ett mottagarlands demokratiska status ska utgöra ett hinder för svensk vapenexport. Det föreslår regeringen i en ny proposition som lämnades i veckan. Dessutom ska kraven på respekt för mänskliga rättigheter höjas.

Men enligt Agnes Hellström på Svenska freds- och skiljedomsföreningen innebär förslaget ingen garanti för att vapen inte exporteras till diktaturer.

– Det är alldeles för vagt formulerat. Hur högt är ett hinder? Det kan vara hur lågt som helst. Det betyder ingenting. Vapenexporten kommer att kunna fortsätta som tidigare, säger hon.

Agnes Hellström menar att säkerhetspolitik ofta väger tyngre än demokratikrav vid beslut om vapenexport.

För att se hur sådana avgöranden motiveras vill hon att beslutsprocessen görs mer transparent. Men det kommer inte hända med det nya förslaget, enligt henne.

– Det blir fortsatt stor sekretess kring hur besluten tas, säger hon.

Redan 2011 krävde riksdagen att den dåvarande alliansregeringen skulle skärpa demokratikraven för vapenexport. I en överenskommelse med S lovade regeringen att utarbeta ny lagstiftning. MP och V tyckte inte att överenskommelsen innehöll tillräckligt starka krav och bestämde sig därför för att inte stödja den.

Den proposition som MP nu lägger fram som regeringsparti är man egentligen inte heller nöjd med, säger partiets säkerhetspolitiska talesperson, Pernilla Stålhammar.

– Vi vill ju längre. Men det här är ett viktigt steg på vägen. Man har inte skärpt vapenexporten sen 1992, så det är ju ett stort steg att kunna komma överens om det här mellan partierna.

En ny lag som innehåller demokratikrav innebär möjligheter att skapa en ny praxis för vad som gäller vid vapenexport, menar Pernilla Stålhammar.

– De framtida ärendena får regeringen stå för, den får agera utifrån vad den tycker är rätt. Det innebär en mycket högre tröskel för export till diktaturer eftersom man riskerar att få hela opinionen emot sig.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hallå där, Carolin Solskär

MeToo

… en av arrangörerna bakom söndagens #metoo-manifestationer som nu vill starta en stödförening för sexualbrottsoffer.

Fria Tidningen

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu