• Nu ska kampanjen #metoo bli en förening.
Fria Tidningen

Hallå där, Carolin Solskär

… en av arrangörerna bakom söndagens #metoo-manifestationer som nu vill starta en stödförening för sexualbrottsoffer.

Du och Gabriella Ohlzon, som anordnade manifestationen i Stockholm med dig, vill ta #metoo-kampanjen vidare. Vad har ni för planer?

– Vi ska starta Me Too Sweden. Vi vill skapa en form av stöd för folk som blivit utsatta för sexuella övergrepp. De ska kunna höra av sig till oss och slussas vidare till den hjälp de behöver, vare sig det är till en jurist, en psykolog eller polisen.

– Vi vill också vara ett ställe där man kan hitta stöd hos andra. Man är inte ensam, det går att hitta andra att prata och dela erfarenheter med. Vi skulle vilja anordna möten för att diskutera problemen och lösningar på dem – ta hand om dem som blivit utsatta men också ha fokus på att inte släppa frågan.

Tycker du att den typen av sammanhang saknas i dag?

– Ja, det tycker jag absolut. Det är något som ofta förbises, för att det är kvinnor och ickebinära och transpersoner som utsätts. Vi lever i ett samhälle där frågor som är viktiga för kvinnor blir undanskuffade. Det är viktigt att vi sätter ner foten och hittar lösningar.

Är du förvånad över vilket genomslag kampanjen har fått?

– Under tiden det hände var jag lite förvånad över vilken spridning den fick. Men när jag ser tillbaka på det känns det rimligt. Jag kände också en form av stöd för det jag själv blivit utsatt för, det skapade gemenskap.

– Jag tror många, speciellt män, blev förvånade över att problemet är så stort. Det är bra att många som inte insett vad ett övergrepp är börjar reflektera över det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu