Saudiarabien begår krigsbrott i Jemen | Fria.Nu
  • Människor inspekterar skadorna efter en Saudi-ledd flygattack mot Sanaa, i Jemen, i juni. Tre syskon och deras morförälder dödades i attacken.
Fria Tidningen

Saudiarabien begår krigsbrott i Jemen

En FN-representant har fördömt det Saudi-ledda flyganfall som i fredags dödade tolv civila, varav flera barn, i Jemen.

– En fullkomlig likgiltighet inför mänskligt liv, säger FN-representanten.

– Även krig har regler, regler som ska respekteras, dundrade FN:s humanitära koordinator i Jemen Jamie McGoldrick efter fredagens Saudi-ledda flyganfall på ett privat bostadshus i Jemen.

Den Saudi-ledda koalitionen attackerade i gryningen i fredags bostadshuset och en privat bil i provinsen Saada i nordvästra Jemen. Tolv personer, varav sex barn, dödades då de låg och sov.

– De här nya incidenterna utreds just nu av FN:s byrå för mänskliga rättigheter, men de är ett exempel på den brutalitet konflikten förs med, sa Jamie McGoldrick, som anklagar båda sidor för krigsbrott.

Inbördeskriget i Jemen bröt ut 2015 då konflikten mellan de Iranstödda huthirebellerna från norra Jemen och landets regering eskalerade. Landet hade då plågats av lokala revolter sedan 2011 då protester ledde till att envåldshärskaren och presidenten Ali Abdullah Saleh avgick. Den USA-stödda koalitionen ledd av Saudiarabien gick in i kriget på regeringens sida i mars 2015. Koalitionen har fått kritik för det stora antal civila som dödats. Nyligen kom också rapporter från FN om att koalitionen försvårar leveransen av flygbränsle till FN-plan som levererar förnödenheter i Jemen.

Inbördeskriget har dödat över 10 000 människor och drivit tre miljoner på flykt.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu