Lokala partistödet vandrar uppåt | Fria.Nu
  • Hos SD hamnade 25 procent av Borlänges kommunala partistöd i riksorganisationens kassa.
Fria Tidningen

Lokala partistödet vandrar uppåt

130 miljoner i lokalt partistöd slussas uppåt. Värst är SD: 22 procent av partiets centrala intäkter kommer från det lokala stödet.

Det stöd kommuner och landsting ger till politiska partier uppgår till cirka 730 miljoner kronor. Men en väsentlig del, ungefär 130 miljoner, fortsätter uppåt i partiorganisationerna istället för att stanna på lokal nivå. Det visar en granskning som Dagens Samhälle har gjort.

Enligt granskningen är slussningen av stödet från lokal till central nivå störst inom Sverigedemokraterna. Hos dem utgör det lokala partistödet 22 procent av riksorganisationens totala intäkter. I Borlänge kommun satte man förra året stopp för SD:s partistöd eftersom en fjärdedel skickades upp till riksnivå.

– De pengar kommunen betalar ut ska användas lokalt. Vi påpekade att så här får man inte göra, säger Mariann Nordlöf (S), ordförande för kommunrevisorerna, till Dagens Samhälle.

Kommunalt partistöd utgör 16 procent av Kristdemokraternas centrala intäkter och 12 procent av Moderaternas. Det lokala stödet används även i mindre utsträckning på riksnivå av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Redovisningskraven för partier skärptes 2014, men enligt en utredning som kom förra året borde kraven stärkas ytterligare.

– Stöd till den lokala nivån ska gå dit, lokalt partistöd ska inte levereras till Stockholm. Då utarmar man den lokala demokratin, säger Cecilia Magnusson (M), riksdagsledamot som satt med i utredningen, till Dagens Samhälle.

Annons

Rekommenderade artiklar

Eko kan bli svårare med nya EU-regler

Nya EU-regler ska göra det enklare för bönder att ställa om till ekologisk produktion. Men experter menar att reglerna istället ser ut att få motsatt effekt.

Fria Tidningen

Ungdomsstraffen kan bli fler

Regeringen vill införa två nya typer av straff för ungdomar. Men fler straff kommer varken hjälpa ungdomarna eller påverka brottsstatistiken, anser experter.

Fria Tidningen

”Socialen måste hjälpa till”

Flera straffnivåer för ungdomar är bra, tycker Hasan som nyligen kommit ut från sluten ungdomsvård. Men då måste även socialtjänsten finnas där, säger han.

Fria Tidningen

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu