Nytt nordiskt nätverk samlar autonomt motstånd mot G20 | Fria.Nu
  • Protesterna mot veckans G20-möte i Hamburg har redan inletts, bland annat en marsch för flyktingars rättigheter förra lördagen. På torsdag ansluter det nybildade nordiska nätverket ARNA till protesterna.
Fria Tidningen

Nytt nordiskt nätverk samlar autonomt motstånd mot G20

På torsdag rullar tre bussar med aktivister från Norden mot G20-mötet i Hamburg. "Vi vill visa att motstånd mot världens största skurkar är möjligt", säger Anton från det nybildade nätverket Autonomous Revolutionary Nordic Alliance (ARNA).

Den 7–8 juli samlas världens mäktigaste länder när G20-gruppen håller sitt årliga möte. Värd är tyska förbundskanslern Angela Merkel och på gästlistan står ledarna för världens 19 rikaste länder, inklusive Donald Trump, Vladimir Putin och Emmanuel Macron samt EU-ledare och särskilt inbjudna gäster från institutioner som Världsbanken och IMF. På agendan står främst ekonomiska och finansiella frågor, men även klimatförändringarna, flyktingsituationen och det så kallade kriget mot terrorism.

Sedan i fjol pågår en stor folklig mobilisering i protest mot mötet. Dagarna före toppmötet hålls en en alternativ konferens och tiotusentals personer från sociala rörelser, miljögrupper, civilsamhället och vänstern från hela Europa väntas delta i demonstrationer och civila olydnadsaktioner. Mobiliseringen är den största i sitt slag i Tyskland sedan G8-mötet i Heiligendamm år 2007.

I höstas gick en grupp organisationer inom den nordiska utomparlamentariska vänstern samman i ett nytt nätverk med syfte att organisera ett starkt nordiskt deltagande i protesterna. Fröet såddes vid den internationella autonoma konferensen Connecting European Struggles i Malmö i november.

– Vi kände att det fanns ett behov av samordning mellan grupper i Norden när det gäller stora mobiliseringar, säger Anton, som inte vill uppge sitt riktiga namn.

I nätverket ingår grupper som SUF Göteborg, Autonom organisering i Lund, finska anarkistgruppen Alusta och Revolutionära antifascister från Danmark. Grupperna har antagit en plattform som definierar ARNA som ett revolutionärt, feministiskt och antifascistiskt nätverk som ”vill befria mänskligheten och skapa en fri association av alla för alla”.

Omkring 200 personer väntas ta plats i de tre bussar som kör ner mot Hamburg i vad som är ARNA:s första mobilisering.

– Tanken är att underlätta för folk som vill delta i protesterna att ta sig dit på ett smidigt och tryggt sätt, säger Anton, som själv har varit aktiv i den utomparlamentariska vänstern sedan EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Nätverket har kontakt med aktivister på plats och ska till stor del agera som grupp vid de olika demonstrationerna och civila olydnadsaktionerna. Bland annat planeras en blockad av hamnen i Hamburg, som är den tredje största i Europa och en viktig knutpunkt för den globala handeln.

– Vi vill visa på ett nytt sätt att protestera mot den globala kapitalismen. Arbetarklassens positioner har tryckts tillbaka internationellt och konflikten mellan kapitalet och arbetarna har blivit tydlig just i hamnar.

Till följd av arbetsstoppet i Göteborgs hamn, där facket har legat i konflikt med arbetsköparna om sina grundläggande rättigheter i över ett år, har vissa företag istället valt att använda hamnen i just Hamburg.

– Genom att blockera hamnen i Hamburg visar vi solidaritet med hamnarbetarna i Göteborg. Det ska inte gå att straffa obekväma arbetare genom att flytta verksamheten utan att det möts av protester. Miljarder i kapital flyttas igenom hamnarna varje dag, att stoppa det är ett maktmedel vi kan bruka oss av, säger Anton.

Hundratals aktivister väntas delta i blockaden och det ska även göras försök att hindra själva toppmötet från att genomföras.

– Även om vi inte kan stänga hamnen helt eller stoppa mötet så måste vi visa på att det går att göra motstånd. Det är inte bara ledarna för världens rikaste länder som är mäktiga, vi är också det.

Att protesterna riktas just mot G20-mötet beror på att det samlar världens mäktigaste bakom lyckta dörrar där globala beslut tas helt utan demokratiska kontrollmekanismer.

– Vi tror inte att Trump, Putin och Erdogan kommer att lösa några problem för oss. De måste helt enkelt bort. Världen håller på att krackelera, miljön förstörs, fattigdomen är utbredd och krig utan slut rasar i Mellanöstern. De som deltar i mötet är världens största skurkar, de bär ansvaret för att förstöra våra livsvillkor.

Fakta: 

G20-mötet i Hamburg

I G20 ingår världens 19 rikaste länder plus EU som tillsammans står för över 80 procent av världens BNP och nästan två tredjedelar av världens befolkning. G20 inrättades under den ekonomiska krisen 2008 för att öka det internationella ekonomiska samarbetet. Sedan dess håller gruppen årliga möten.

G20-ländernas ledare, inklusive USA:s Donald Trump, Turkiets Recep Tayyip Erdogan och Kinas Xi Jinping, möts i Hamburg den 7–8 juli. På dagordningen står främst ekonomiska frågor men även klimat, migration och terrorism.

Protesterna mot mötet kan bli de största i sitt slag i Tyskland på tio år. En rad grupper är inblandade i planeringen, från kristna grupper och landets största vänsterparti Die Linke till studentgrupper och autonoma aktivister.

Den 5–6 juli hålls en alternativ konferens, Global Solidarity Summit, där organisationer, forskare, aktivister och politiker möts för samtal om bland annat fattigdom, demokrati, antirasism och antikapitalism. Deltar gör bland annat Vandana Shiva (miljöaktivist, Indien), Srecko Horvat (författare, Kroatien) och Ann Wright (fredsaktivist, USA).

Den 7 juli ska autonoma aktivister försöka blockera mötet under parollen Block20. Civila olydnadsaktioner planeras även vid Hamburgs hamn.

Den 8 juli hålls en stor avslutande demonstration under parollen ”Solidaritet utan gränser” där tiotusentals personer väntas delta.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tusentals i massaktion mot kolgruvor

Under parollen Ende Gelände (”Hit, men inte längre”) protesterade tusentals klimataktivister för tredje året i rad mot brunkolsbrytningen i tyska Rhenlandet.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu