Antidemokratiska partier blir av med partistöd i Tyskland | Fria.Nu
  • Det ultranationalistiska partiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschland) har sedan bildandet 1964 aldrig lyckats ta sig in i Bundestag men har en representant i EU-parlamentet och ett antal platser i lokala styren.
Fria Tidningen

Antidemokratiska partier blir av med partistöd i Tyskland

Det tyska parlamentet har ändrat grundlagen för att hindra att stöd ges till antidemokratiska partier. Nu blir nynazistiska NPD av med sitt årliga partistöd på 10 miljoner kronor.

Det tyska parlamentet Bundestag röstade i torsdags igenom en grundlagsändring som innebär att antidemokratiska partier inte ska kunna få partistöd. Beslutet anses vara riktat mot det nynazistiska partiet NPD som fick 1,1 miljoner euro (motsvarande 10,7 miljoner kronor) i partistöd förra året.

Justitieminister Heiko Maas applåderar beslutet.

– Staten har ingen skyldighet att finansiera demokratins fiender, säger Maas i ett uttalande.

– Att lägga skattepengar på NPD är en direktinvestering i högerextrem uppvigling.

Tidigare hade alla partier som fick 1 procent av rösterna i ett lokalval eller 0,5 procent i ett nationellt- eller EU-val rätt till statligt partistöd. NPD fick 1,5 procent respektive 1 procent i parlamentsvalet år 2013 och EU-valet 2014.

Enligt de nya reglerna måste partierna även uppfylla ett demokratikriterium för att få stödet. NPD protesterar mot beslutet som de menar ”hugger ner principen om demokratisk frihet”.

– Den här lagen är riktad specifikt mot NPD och säger till alla som har impopulära åsikter att deras deltagande i landets politik inte är önskvärd, skriver partiets viceordförande Ronny Zasowk på partiets hemsida.

Det var ett ovanligt samstämt parlament som med 502 av 579 röster ställde sig bakom grundlagsändringen. Utöver regeringspartierna – kristdemokraterna CDU-CSU och socialdemokraterna SPD – röstade även vänstern för förslaget.

– För mig är fascism inte en åsikt bland andra i ett demokratiskt system, säger Die Linkes talesperson Utta Jelpke till tidningen Deutsche Welle och forsätter:

– Det är ett brott. Därför säger mitt parti: inte en cent till ett nazistparti.

Endast miljöpartiet Die Grünen röstade emot ändringen.

– Jag är rädd för att den här regeln skulle kunna användas mot andra avvikande röster, som oss, säger partiets talesperson Renate Künast till Deutsche Welle.

Hon menar att en grundlagsändring är en oproportionerlig respons på ett marginellt parti och att det inte löser problemet med den tilltagande rasismen i landet.

I kölvattnet av den stora folkinvandringen 2015–2016, då Tyskland tog emot 880 000 asylsökande, har antalet hatbrott ökat kraftigt. Förra året inträffade nästan 10 hatbrott om dagen. Totalt registrerades fler än 3 500 attacker mot flyktingboenden under 2016.

Grundlagsändringen är den senaste i raden av försök från landets lagstiftare att komma åt NPD. Den tyska grundlagen möjliggör redan fördbud av extremistiska organisationer, dock inte av partier. År 2012 inleddes en rättsprocess där landets delstater yrkade för att NPD skulle förbjudas för att de motarbetar ”den frihetliga demokratiska grundordningen”.

I januari i år kom författningsdomstolen med sitt utlåtande. Domstolen konstaterade att NPD:s ideologi är ”rasistisk, anti-semitisk och revisionistisk” och att den därmed strider mot författningen. Men eftersom partiet inte har någon ”verklig förmåga att hota demokratin” kunde det inte förbjudas.

NPD, som grundades 1964 och hade sin storhetstid i slutet av 1960-talet, har aldrig haft en plats i Bundestag och har på senare år förlorat sina enstaka platser i delstatsparlamenten. I dag har partiet blott 5 000 medlemmar och sitter endast på 360 av de totalt 230 000 platserna i landets lokala styren.

Istället är det de mer rumsrena högerpopulisterna Alternativ för Tyskland (AfD) som har tagit rollen som ytterhögerns fanbärare i Tyskland. Sedan partiet bildades 2013 har det lockat över 25 000 medlemmar och sitter nu i alla 13 tyska delstatsparlament. Med cirka 10 procents stöd i opinionsundersökningar väntas partiet klara femprocentspärren och ta sig in i Bundestag när Tyskland går till val i september.

AfD är tydligt islam- och invandrarfientligt men kommer sannolikt atanses uppfylla demokratikriterierna och påverkas därmed inte av grundlagsändringen.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tusentals i massaktion mot kolgruvor

Under parollen Ende Gelände (”Hit, men inte längre”) protesterade tusentals klimataktivister för tredje året i rad mot brunkolsbrytningen i tyska Rhenlandet.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu