Upptrappad jakt på papperslösa | Fria.Nu
  • Förra året gjordes flest arbetsplatskontroller på hotell och restauranger och inom handelsbranschen.
Fria Tidningen

Upptrappad jakt på papperslösa

Polisen gör allt fler arbetsplatskontroller i jakten på papperslösa. Ett nytt förslag från regeringen kan dessutom leda till ytterligare inspektioner.

Polisens arbetsplatskontroller ökar kraftigt, rapporterar Sveriges Radio. 2016 gjordes nästan tre gånger så många kontroller jämfört med året innan.

– Vi har fått en resursförstärkning under 2016 och den har lett till att vi har gjort fler kontroller, säger Per Löwenberg, ställföreträdande sektionschef vid den nationella gränspolisen, till SR.

Förra året genomfördes 1 089 arbetsplatskontroller, de flesta på hotell och restauranger och inom handelsbranschen. Polisen identifierade 232 personer från länder utanför EU som saknade uppehållstillstånd i Sverige.

Enligt ett EU-direktiv ska medlemsstater införa sanktioner mot arbetsgivare som anställer personer utan uppehållstillstånd. Förra årets inspektioner ledde till böter på sammanlagt 225 000 kronor.

– Vi har ju annars något som vi kallar inre utlänningskontroller. Därutöver ser vi att arbetsplatskontrollerna är en metod som gör att vi anträffar en del personer som inte har rätt att vistas här, men framför allt anträffar vi arbetsgivare som inte följer spelreglerna, säger Per Löwenberg till SR.

I Sverige har det hittills krävts konkret misstanke om illegal arbetskraft för att genomföra kontroller. Men regeringen har föreslagit att de från och med nästa år ska kunna göras utan brottsmisstanke, efter en allmän bedömning av arbetsplatsen, rapporterar SR.

Enligt polisen kommer det förmodligen att leda till ytterligare kontroller inom fler branscher.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nackas bibliotek privatiseras

Som första kommun i landet privatiserar Nacka samtliga bibliotek. Från och med 2019 ska verksamheten drivas av företag.

Fria Tidningen

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu