• Sedan 2013 drivs tre av Nackas bibliotek av ett privat företag.
  • Mats Qvarsell (S) är kritisk till att kommunen upphandlar biblioteksverksamheten.
  • Det är osäkert om privata aktörer klarar av bibliotekens demokratiuppdrag, menar Calle Nathanson, ordförande för Svensk biblioteksförening.
Fria Tidningen

Nackas bibliotek privatiseras

Som första kommun i landet privatiserar Nacka samtliga bibliotek. Från och med 2019 ska verksamheten drivas av företag.

Folkbiblioteken har i över 100 år drivits av kommuner. Men i Nacka i Stockholm ska samtliga sex bibliotek skötas av privata bolag från och med 2019.

Kommunen är inte alltid den bästa aktören att driva olika verksamheter, menar Oliver Rykatkin (M), vice ordförande i Nackas kulturnämnd.

– Därför testar vi ständigt detta med offentliga upphandlingar och kundval, skriver han i ett mejl till Fria Tidningen.

Enligt Mattias Qvarsell (S), som är andre vice ordförande i kulturnämnden, är nämnden oenig i frågan. Oppositionen motsätter sig privatiseringen, som han menar har drivits på av den borgerliga majoriteten.

– Det bygger på en ideologisk föreställning om att det privata ska in oavsett. Det är olyckligt att man inte istället ser till vilka behov som finns, säger han.

Även Calle Nathanson, ordförande i Svensk biblioteksförening, är kritisk. Han säger att folkbiblioteken har ett demokratiskt uppdrag, som innefattar att alla ska ha tillgång till kunskap, information och bildningsmöjligheter. Det uppdraget tror han blir svårt att utföra om verksamheten upphandlas.

– I Fisksätra, där utbildningsnivån generellt är lägre och arbetslösheten högre, möter man till exempel andra utmaningar än i Saltsjöbaden. Det krävs en lokal kompetens som har byggts upp inom kommunen sedan början av 1900-talet.

Enligt en kommunpolicy ska Nackas kulturverksamheter konkurrensutsättas och redan 2013 gjordes en första upphandling av biblioteksdriften. Ett privat företag, Dieselverkstan AB, fick sköta tre av biblioteken medan kommunen fortsatt stod för driften av resten. Men en utvärdering som gjordes 2015 visade inga större skillnader i verksamheten före och efter upphandlingen.

– Alliansens motiv var att få in kreativitet och utveckla biblioteken. Men det är inget som talar för att det har hänt, säger Mattias Qvarsell.

Men Oliver Rykatkin menar att skillnaderna blir större över längre tid och understryker att det är kvaliteten som är mest väsentlig.

– Om det kommunala bolagets anbud varit det bättre hade vi givetvis tagit det istället. Det är inte vem som driver biblioteket som är det viktigaste.

Maria Svanelid är styrelseordförande för Dieselverkstan AB, som ägs av bibliotekspersonalen. Hon tycker att det finns andra fördelar med att inte driva bibliotek i kommunal regi.

– Det finns en annan flexibilitet och en möjlighet att anpassa verksamheten efter samtidens önskemål. Man är friare att påverka själv och driva igenom projekt utan att vara beroende av den kommunala hierarki som annars finns, säger hon till Dagens Arena.

Dieselverkstan AB ska fortsätta driva samma bibliotek som tidigare, medan IT-företaget Axiell Services AB tar över övriga bibliotek. Det är en av Sveriges största leverantörer av katalogsystem och annan biblioteksteknik, vilket är något som oroar Calle Nathanson.

– Genom att dessutom sköta driften sitter de på två stolar. Om de gör det i flera fall framöver kan det skapa en monopolliknande situation.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Upptrappad jakt på papperslösa

Polisen gör allt fler arbetsplatskontroller i jakten på papperslösa. Ett nytt förslag från regeringen kan dessutom leda till ytterligare inspektioner.

Fria Tidningen

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu