• Marwa visar upp presenter som hon fick av klasskamrater när det stod klart att hon inte skulle utvisas på onsdagen.
Fria Tidningen

Utvisning av nioåriga Marwa stoppades

I onsdags skulle nioåriga Marwa Laarawate utvisas till Marocko – utan sin familj. Men utvisningen stoppades i sista stund efter att många engagerat sig i fallet.

I början av förra veckan blev Marwas historia känd för svenska folket. Nioåringen skulle ensam utvisas till Marocko, utan sin mamma, styvpappa och tre småsyskon som alla har uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverkets beslut grundar sig i att Marwas biologiska pappa – som lämnade familjen när hon var sju månader och sedan dess inte har hörts av – inte har godkänt att Marwa stannar i Sverige. Flickan kunde bo hos sina morföräldrar i Marocko istället, menade Migrationsverket.

– Men jag kan inte bo hos min mormor. Hon har det svårt och är jättesjuk, och hon har ingenstans att bo. Jag vill bo hos min mamma, säger Marwa själv till Fria Tidningen.

Marwas historia har fått många att engagera sig, och många är lättade efter onsdagens besked att Migrationsverket tillfälligt stoppar verkställandet av utvisningsbeslutet.

– Men detta var ju det enda raka. Det är ju inte klokt, att en myndighet lägger sina resurser på att kasta ut ett ensamt barn, säger Ödeshögsbon Kristina Fredriksson, som tillsammans med dottern Helena samlar in pengar för att hjälpa Marwa och hennes familj.

16-åriga Milou Ohánovits på Donnergymnasiet i Göteborg läste om den utvisningshotade nioåringen i tidningen och kände först vanmakt.

– Jag kom själv till Sverige från Ungern när jag var lika gammal som Marwa är i dag. Jag hade ju hela min familj med mig, men det var ändå påfrestande att byta land och förlora sin trygghet. Och så ville de skicka den här lilla tjejen ensam till ett land där hon inte har någon som kan ta hand om henne, säger hon.

– Först kände jag mig så maktlös. Men sedan insåg jag att jag kunde göra något.

Milou Ohánovits lämnade den pågående svensklektionen, gick ut i korridoren och startade en namninsamling som snabbt fick spridning i sociala medier. I måndags överlämnades 22 000 underskrifter till regeringen och Migrationsverket.

– Jag hoppas att namninsamlingen har påverkat, inte minst genom att folk har fått upp ögonen för hur regeringen och Migrationsverket agerar i de här frågorna, säger Milou Ohánovits.

Det stora engagemanget har haft betydelse för att utvisningsbeslutet stoppats. Advokaten Baharak Vaziri, som kom i kontakt med fallet genom namninsamlingen, reagerade över att Marwas mamma inte ansökt om ensam vårdnad.

– Om mamman får ensam vårdnad, behövs ju inte pappans godkännande för att Marwa ska få stanna. Normalt sett brukar jag ha ett professionellt förhållningssätt, men detta var så hjärtskärande att det kändes personligt. Så jag erbjöd mig att titta på fallet, berättar hon.

Baharak Vaziri ansökte om verkställighetshinder och inhibition av Migrationsverkets utvisningsbeslut. I onsdags meddelade myndigheten att utvisningen av Marwa skjuts upp på obestämd tid.

– Jag kan inte säga exakt att vi inte har fått kontakt med pappan, men i dagsläget finns där inget ordnat mottagande. Därför kan beslutet inte heller verkställas, sa kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson till TT på onsdagen.

Än är det inte helt utrett om en svensk domstol kan ge Marwas mamma ensam vårdnad om dottern. Men Baharak Vaziri är förhoppningsfull, eftersom ett domstolsbeslut från Marocko fastställer att mamman är vårdnadshavare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sömngångare ett problem i rätten

Tidigare har ett flertal våldtäktsfall uppmärksammats då den åtalade hävdat att gärningen begåtts i sömnen. Nu har Göteborgs tingsrätt avgjort ett liknande mål gällande grovt rattfylleri och åter väcks frågan kring bevis och hur dessa frågor ska hanteras rättssäkert.

Göteborgs Fria

Var tredje kan tvingas flytta när Göteborg rustas upp

”De största upprustningsbehoven finns i stadsdelar där folk har låga inkomster. Det är en väldigt obehaglig situation.” Forskare visar att var tredje i Göteborg kan tvingas flytta om hyrorna höjs med 50 procent.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu