100 procent förnybart år 2040 | Fria.Nu
  • Elproduktionen ska vara helt förnybar år 2040 enligt energikommissionens betänkande.
Fria Tidningen

100 procent förnybart år 2040

Sveriges energiförsörjning ska vara helt förnybar år 2040. Det är ett av huvudförslagen i energikommissionens betänkande som presenterades i veckan. ”Det är en enorm kraft att en bred samling partier ställer sig bakom ett fossilfritt Sverige”, säger Oscar Alarik på Naturskyddsföreningen.

I måndags överlämnade energikommissionen sitt betänkande till regeringen. Den innehåller totalt tolv förslag, baserade på sommarens blocköverskridande överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken.

Bland de viktigaste målen är att elproduktionen ska vara hundra procent förnybar år 2040 och att Sverige ska ha 50 procent effektivare energianvändning år 2030 jämfört med 2005. Energiminister Ibrahim Baylan (S) vill få igenom förslagen i riksdagen före valet 2018.

– Jag ser ingen anledning att vänta, säger han till TT.

Det breda stödet från fem partier – S, MP, M, C och KD – har ett stort symbolvärde, menar Oscar Alarik, avdelningschef för klimat, energi och transporter på Naturskyddsföreningen.

– Det är ett ganska bra politisk vaccin mot klimatförnekandet som spridits bland vissa partier i Europa, säger han.

Oscar Alarik tycker att betänkandet innehåller både bra och dåliga förslag, men menar att det sammantaget är positivt. Elefanten i rummet är frågan om kärnkraft, säger han. Enligt energikommissionens betänkande ska det nämligen inte finnas något stoppdatum för kärnkraft, trots satsningarna på förnybar el.

– Kärnkraften är pensionsfärdig och är i färd med att avveckla sig själv. Det kommer fortsätta vara tillåtet att återbygga kärnkraftverk, samtidigt som priserna på vind- och solenergi faller otroligt snabbt. Det vore konstigt att satsa på kärnkraft i det här läget. Men i vissa politiska läger är det väldigt känsligt att säga.

Betänkandet innehåller också ett förslag om avveckling av effektskatten på kärnkraft som istället ska bäras av hushållen. För ett villahushåll som förbrukar 20 000 kilowattimmar per år kostar det 800 kronor extra per år, enligt DN.

– Det är en kapitalström direkt från småhusägarnas plånböcker till kraftbolagens kassakistor, säger Villaägarnas samhällspolitiske chef Jakob Eliasson till DN.

Men Oscar Alarik ser inte det som något negativt.

– Det är bra att priset på el motsvarar miljökostnaderna.

Fakta: 

Kraftsamling för framtidens energi

Energikommissionens betänkande ”Kraftsamling för framtidens energi” baseras i stora delar på sommarens energiöverenskommelse mellan regeringen, M, KD och C.

Bland förslagen ingår att:

• Elproduktionen ska vara helt förnybar år 2040.

• År 2030 ska Sverige ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005.

• Effektskatten ska avvecklas under en tvåårsperiod.

• Fastighetsskatten på vattenkraft ska sänkas.

Källa: Energikommissionen

Annons

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu