Djurrättsaktivist dömd för djurplågeri | Fria.Nu
  • Djurrättsaktivisten försökte förhindra den traditionella valjakten, som genomförs varje höst på Färöarna, och hoppas nu att domen leder till att jakten förbjuds.
  • Jessie Treverton (t.h.) döms för att ha drivit en grupp delfiner bort från de tillåtna slaktarstränderna för att sätta dem i säkerhet.
Fria Tidningen

Djurrättsaktivist dömd för djurplågeri

En dansk domstol har dömt en brittisk djurrättsaktivist till böter för att ha orsakat delfiner utanför Färöarna onödigt lidande. Men aktivisten är glad över domen.

– Om lagen gäller mig måste den även gälla den färöiska lokalbefolkningen, säger Jessi Treverton.

Varje år slaktas över 800 grindvalar i det danska öriket Färöarna under den årliga valjakten. Aktivister från nätverket Sea Shepherd har sedan 1980-talet arbetat mot traditionen som de anser vara djurplågeri.

Nu har en av dess aktivister själv dömts för djurplågeri i en dansk domstol – för att ha orsakat delfiner onödigt lidande. Händelsen som aktivisten nu dömts för ägde rum i september för två år sedan. Tre Sea Shepherd-aktivister drev då en grupp om cirka 200 delfiner bort från de tillåtna slaktarstränderna för att sätta dem i säkerhet. Båten bordades av danska styrkor som beslagtog båten och de tre aktivisterna greps av färöisk polis.

Kaptenen på båten, Jessie Treverton, har nu dömts till 5 500 danska kronor i böter för driften av delfinerna, vilken domstolen anser orsakade dem onödigt lidande. Jessi Treverton är glad över domen.

– Jag accepterar gladeligen domstolens bedömningen av att mitt drivande av en grupp delfiner till säkerhet bryter mot djurrättslagen. För om lagen gäller mig måste den också gälla den färöiska lokalbefolkningen. Det här är en seger för haven, säger hon i ett uttalande.

Den årliga valslakten på Färöarna kallas Grindadráp och innebär att grindvalar drivs in till grunt vatten med hjälp av båtar och dödas. Slakten går till så att en krok fästs i valens andningshål och sedan skärs ett snitt genom dess ryggmärg – enligt lokalbefolkningen en tusenårig tradition, men enligt djurrättsaktivisterna plågeri.

Geert Voons, kampanjledare för Sea Shepherds arbete mot Grindadráp, menar att domen är vägledande.

– Den visar att det är ett brott mot färöiska djurrättslagar att driva delfiner med båt, precis det de färöiska båtarna gör när de driver grindvalarna till stränderna för slakt.

I väntan på domen har Jessi Treverton försett polisen med ett stort antal videofilmer som bevismaterial för att öppna en utredning mot vad nätverket menar är ett stort antal begångna djurrättsbrott under årets valslakt.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu