• Bernie Sanders-anhängare demonstrerar i samband med Demokraternas konvent i Philidelphia i slutet av juli. Den nya organisationen Our revolution hoppas kunna omforma det breda politiska engagemang som växtre fram under Sanders kampanj till en ny politisk rörelse.
  • Bernie Sanders hälsar sina anhängare vid ett kampanjstopp i San Francisco tidigare i sommar.
  • "Kan vi få in våra kandidater så kan vi förhoppningsvis, på lång sikt, förändra vårt samhälle," säger Gregory Halabis från Bay area for Bernie.
  • Dylan Wiseman
Fria Tidningen

”Our revolution” ger Sandersanhängare nytt hopp

Hillary Clinton blev Demokraternas presidentkandidat, men Bernie Sanders fortsätter sin kamp för en mer progressiv och social amerikansk politik. Nu lanseras den nya organisationen Our revolution, som ska stötta och lyfta fram gräsrotskandidater.

North Beach är ett av San Franciscos klassiska turistmål, med attraktioner som hamnområdet Fishermans Warf, sjölejonen vid Pier 39 och utsiktstornet Coit Tower. På de branta gatorna längre inåt land avlöser de italienska krogarna varandra. Ingen tillfällighet, då området länge var känt som stadens ”little Italy” och hemvist för de många italienska immigranter som kom i början av 1900-talet.

På en uteservering på Union Street sitter Gregory Halabis med en holländsk öl framför sig. Han skämtar om att det passar bra att dricka europeisk öl när man träffar en norsk journalist, och rycker mest på axlarna och skrattar när jag rättar honom – för att i nästa andetag berömma det nordiska välfärdssystemet.

– Ni borde verkligen vara stolta över den skandinaviska modellen med sjukvård för alla och fri utbildning. I USA skryter vi om att vi är världens rikaste land, men glömmer bort att McDonalds betalar sina anställda så lite som fem dollar i timmen. Sedan lägger staten fem miljarder dollar om året på att ge dem matkuponger.

Gregory är aktiv i Bay area for Bernie, en lokal grupp för Sandersanhängare. Han gick med så snart han fick höra om Sanders kandidatur, och arbetade under primärvalskampanjen på ett call-center dit folk kunde ringa och ställa frågor om Bernies politik.

– Jag har inga pengar att donera, men jag kan bidra med mitt engagemang och min tid. Jag är 52 år och det är första gången jag engagerar mig politiskt. Det beror helt och hållet på Bernie. För första gången i vår historia har vi en kandidat som står för något annat än mindre regleringar och lägre skatter.

Under Demokraternas konvent i slutet av juli blev sprickan inom partiet tydlig. Konventet föregicks av läckor om att partitoppen aktivt motarbetat Sanders kandidatur, och när Hillary Clinton valdes till presidentkandidat lämnade hundratals Sandersanhängare lokalen i protest. Många blev också besvikna när Sanders gick ut och aktivt stöttade sin före detta motståndare.

Gregory Halabis säger att han knappast är entusiastisk över tanken på Clinton som president, men att han förstår Sanders beslut.

– Självklart är jag besviken, men jag förväntade mig inte en rättvis process. Och vad är alternativet, Donald Trump?

Den absolut viktigaste frågan enligt Gregory är utnämningarna till USA:s högsta domstol – något som görs av presidenten. I dagsläget består domstolen av fyra liberaler och fyra konservativa, men under nästa mandatperiod kan så många som tre nya domare väljas. Då de i normala fall sitter livet ut kommer utnämningarna troligtvis att påverka domstolens inriktning för decennier framöver.

– Om Trump får bestämma så får vi domare som inte tycker att homosexuella ska ha några rättigheter och som är emot abort. Hillary kommer troligtvis inte att förändra något, det blir business as usual, men hon kommer inte att välja domare som sätter kapitalism före demokrati.

Förutom domstolsutnämningarna är Gregory mest entusiastisk över Our revolution, Bernie Sanders nya organisation som syftar till att lyfta fram och stötta progressiva, vänsterinriktade politiker på lokal och regional nivå. Organisationen lanseras officiellt kvällen efter att vi ses med ett stort direktsänt evenemang i Washington. Gregory säger att han planerar öppet hus i sitt hem – en hyreslägenhet några hus uppåt gatan – för alla som vill komma och titta.

– Sanders är verkligen en inspiration, jag är glad att han inte försvinner. Kan vi få in våra kandidater så kan vi förhoppningsvis, på lång sikt, förändra vårt samhälle.

Några kvarter bort i San Franciscos finansdistrikt avlöser Starbuckskaféerna och skyskraporna varandra. I en av de senare har advokaten Dylan Wiseman sitt kontor. Även han är engagerad i Bay area for Bernie, och ska också hålla ett event i sitt hem följande kväll.

– Med Our revolution kan vi äntligen lägga frustrationen från primärvalsprocessen bakom oss och fokusera på huvudpunkterna i Bernies plattform – fri utbildning, utnämningarna till högsta domstolen och att ställa om vår ekonomi i en hållbar, grön riktning.

Dylan menar att det första steget egentligen redan är taget, i och med den valplattform som antogs av demokraterna i samband med konventet och som innehåller många av Sanders förslag.

– Det är den mest progressiva plattformen i det demokratiska partiets historia, några viktiga punkter är en höjning av minimilönen till 15 dollar i timmen och fri universitetsutbildning. Det är sorligt att unga människor i 20-årsåldern går ut med hundratusentals dollar i studieskulder. När jag gick på University of California för 25 år sedan var avgiften 400 dollar för 9 veckor. Nu är den uppe i 16 000.

Jag frågar Dylan om mindre partier som De gröna och deras chanser. Dylan säger att han inte har upplevt någon massflykt från Demokraterna till De gröna, men att han tycker det är bra att partiet finns.

– Vi lever i en intressant tid. Håller opinionssiffrorna i sig så kommer Hillary att vinna en jordskredsseger. Medierna gillar att framställa det som att Trump skulle ha en chans, men även om samtliga osäkra delstater röstar på honom så förlorar han. Så många ser det nog som rätta tillfället att ta ställning och rösta på De grönas presidentkandidat Jill Stein. Hennes politik är väldigt lik Bernies, och jag skulle inte bli förvånad om hon får runt 5–6 procent av rösterna.

Men i nuläget är han mest entusiastisk över lanseringen av Our revolution, och tror att rörelsen kan få ett stort genomslag.

– Jeff Weaver, som var Bernies kampanjledare under primärvalsprocessen, är ordförande. Han har jobbat med Sanders länge och är duktig på det han gör. Sedan har vi ett helt fenomenalt sociala medier-team.

Frågan är om den nya organisationen kan hålla samman den spretiga folkrörelse som samlades kring Sanders kandidatur. Valet av Weaver som ledare för organisationen har redan lett till en splittring. Över hälften av Our revolutions kärntrupp – 8 av 15 – har valt att sluta efter hans utnämning, då de inte anser att han kommer att leda organisationen i rätt riktning. Under primärvalskampanjen kritiserades Weavers ledarstil och hans fokus på traditionella tv-annonser istället för reklam på webben och i sociala medier. Många oroar sig även för att han allt för lättvindigt kommer att acceptera stora finansiella bidrag från lobbygrupper.

Ett upprop som undertecknats av vänsterprofiler som Noam Chomsky och Michael Albert kritiserar även organisationen för att vara odemokratiskt styrd, för att ha en otydlig utrikespolitisk hållning, och för att vara en inom-demokratisk angelägenhet. De vill att organisationen ska öppna även för progressiva politiker från andra partier, exempelvis De gröna.

Dylan Wiseman tror att Our revolution kan leda till att fler personer engagerar sig i politiken och funderar själv på att kandidera till ett politiskt uppdrag.

– Bernie har bett folk att kliva fram, och jag vill definitivt engagera mig mer. Vi behöver mer progressiva kandidater på lokal- och delstatsnivå, det är så vi kan förändra det här landet i grunden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Jordbruksverkets inblandning väcker kritik

Intervju

Efter det stora intresset för Reko-ringar har Jordbruksverket satsat på ett projekt som ska stödja etableringen av nya ringar. Men initiativet välkomnas inte av alla.

Fria Tidningen

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Stockholms Fria

”Adoption är en kolonial praktik”

Intervju

Maria Fredriksson tycker adoption från fattiga länder är ett problem. Men som adopterad själv är det svårt att få gehör för sin kritik, menar hon.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu