Fria Tidningen

Mycket diskriminering av romer i Sverige

Antiziganism och diskriminering av romer är ett stort problem i Sverige. Den slutsatsen drar Kommissionen mot antiziganism, som nu har lämnat sin slutrapport till regeringen.

– När romer går in i en butik i dag är det påfallande ofta som de övervakas. Uppenbarligen är syftet att se om de stjäl eller inte. Romer som söker jobb undviker nästan alltid att tala om att de är romer och de som har romska namn har ofta bytt till ett mer typiskt svenskt namn, sa kommissionens ordförande Thomas Hammarberg till TT.

Kommissionen tillsattes av regeringen år 2014 med uppdraget att motverka diskriminering av romer, identifiera positiva insatser och sprida kunskap om romers situation i samhället. Den föreslår bland annat ett nationellt center för romska frågor som ska arbeta med att sprida kunskap om diskriminering och rasism mot romer och stärka den romska kulturens och språkets ställning i Sverige.

Kommissionen vill också att den så kallade vitboken om antiziganism, ”Den mörka och okända historien”, på statligt initiativ ska spridas i samhället tillsammans med skolboken ”Antiziganismen i Sverige”. De menar att det skulle förbättra kunskapen om de historiska övergrepp som den romska befolkningen har utsatts för. Kommissionen anser också att statsminister Stefan Löfven borde framföra en officiell ursäkt för de övergrepp som Sverige har begått mot romer historiskt sett.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu