”Sverige bryter mot FN:s klimatavtal” | Fria.Nu
  • En demonstration mot Vattenfalls brunkolsverksamhet utanför Riksdagshuset i Stockholm i maj i år.
Fria Tidningen

”Sverige bryter mot FN:s klimatavtal”

Regeringens beslut att låta Vattenfall sälja sin brunkolsverksamhet till det tjeckiska bolaget EPH har fått hård kritik. Greenpeace anser att försäljningen kan bryta mot FN:s klimatavtal.

I förra veckan beslutade regeringen att låta Vattenfall sälja den kritiserade brunkolsverksamheten till den tjeckiska energikoncernen EPH efter att ha granskat affären sedan i april i år. Ägandet kommer att övergå till EPH från och med den första september. Affären har föregåtts av protester från både miljöorganisationer och allmänheten och nu har regeringens beslut fått hård kritik.

Greenpeace anser att försäljningen kan innebära att Sverige bryter mot FN:s klimatavtal, eftersom försäljningen innebär att kolet nu kan komma att brytas istället för att stanna kvar i marken.

– Detta är ett av Europas största brunkolsfält och EPH har sagt att de hoppas på en kolrenässans. Det innebär att 1,2 miljarder ton kol riskerar att brytas, vilket kommer att få långtgående effekter på klimatet, försvåra det internationella klimatarbetet och innebära att Sverige direkt underminerar Parisavtalet, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Hon menar också att det är allvarligt att Sverige och Tyskland, som av andra länder ses som ledare i klimatarbetet, agerar på det här sättet.

– Sverige och Tyskland ses som ledare i arbetet med att ställa om från beroendet av fossila bränslen till samhällen som är oberoende av dem. Länder som har en stabil ekonomi måste ta större ansvar för den processen än andra länder, och resten av världen tittar på för att se hur vi agerar i en sådan här situation. Att Sverige och Tyskland inte kan lösa detta skickar signaler till resten av världen om hur mycket Parisavtalet är värt.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger att regeringen istället borde ha valt att avveckla brunkolsverksamheten i samarbete med tyska myndigheter.

– Man ska veta att bara i de nya gruvor som företaget kan öppna nu, ligger 24 gånger Sveriges årliga utsläpp av koldioxid. Inget annat klimatbeslut som den här regeringen tar betyder så här mycket. Tyvärr gör man helt fel, säger Sjöstedt till TT.

– Det här drabbar kommande generationer. Så här gör inte en grön regering, så här gör en grå regering.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu