100 svenska aktivister ska stoppa Vattenfall | Fria.Nu
  • Förra året deltog runt 1500 aktivister i den civila olydnadsaktionen Ende Gelände mot en kolgruva i Tyskland. I år väntas ännu fler aktivister från hela världen delta.
  • Julia Norman.
Fria Tidningen

100 svenska aktivister ska stoppa Vattenfall

Julia Norman är en av 100 svenskar som i helgen deltar i civil olydnadsaktionen Ende
Gelände, mot en av Vattenfalls kolgruvor i Lausitz, utanför Berlin. Tusentals aktivister från hela världen väntas delta i aktionen.

Vad kommer ni att göra under aktionen?

– Vi ska ockupera delar av Vattenfalls kolgruva och dess infrastruktur, till exempel de rullband som transporterar kolet. Det mesta hålls hemligt till sista stund men jag är beredd att med min egen kropp stoppa verksamheten.

Hur kommer det sig att du engagerar dig i detta?

– För att det är dagens aboslut viktigaste fråga. Den svenska regeringen har ett val. Att välja bort klimatförstörelse och satsa på förnybart genom att inte sälja kolgruvorna och istället lämna kolet i marken. Det är en väldigt billig åtgärd om man jämför med priset vi får betala för klimatförändringarnas konsekvenser.

Varför är det viktigt att använda civil olydnad?

– För att vi verkligen måste få politikerna att lyssna. Civil olydnad har funkat i det förflutna mot till exempel apartheid-regimen men även för kvinnors rätt till att bära byxor i Sverige eller för att få allmän rösträtt. Saker som vi i dag ser som en självklarhet men som tidigare gjorts lagligt genom civil olydnad och att folk ställt sig upp och sagt ifrån.

Fakta: 

Global aktionskampanj mot fossila bränslen:

Aktionen Ende Gelände är en del av en global kampanj som kallas Break free from fossil fuels, som kan vara världens största mobilisering mot fossilindustrin någonsin. Den 4-15 maj pågår aktioner på sex kontinenter och några av världens största fossilprojekt kommer då att stängas ner av aktivister.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu