• Torsken i västra Östersjön får rött ljus.
Fria Tidningen

Osäker framtid för torsken i Östersjön

I veckan släppte Världsnaturfonden sin fiskeguide, som visar att Östersjötorsken återigen får rött ljus. Samtidigt har en historisk chans att få slut på överfisket i EU och Östersjön precis gått förlorad.

Östersjötorsken har sedan Världsnaturfonden WWF började ge ut sin årliga fiskeguide år 2002 periodvis haft grönt ljus. Men i år hamnar den återigen på rött ljus och konsumenter rekommenderas att inte köpa torsk från västra Östersjön. Den beskrivs som liten och mager utan att forskarna vet varför. Torsk från östra Östersjön och Barents hav får gult ljus, vilket innebär att det finns en viss osäkerhet kring fisket och man bör alltså tänka efter som konsument.

– I och med att man har ett relativt högt fisketryck, påverkar det beståndet, säger Inger Melander, på WWF, till SR Ekot.

En som är oroad är den svenska EU-parlamentarikern Linnéa Engström (MP), som är vice ordförande i EU-parlamentets fiskeriutskott. Just nu håller en ny EU-lag på att implementeras som ska garantera ett hållbart fiske i unionen och den första förvaltningsplan som rör Östersjön är nyligen färdigförhandlad. Det är första gången EU-parlamentet har fått möjlighet att tycka till de långsiktiga planerna som ligger till grund för fiskekvoterna och det sågs som en unik chans att stoppa överfisket. Men den chansen har nu gått förlorad, säger Linnéa Engström, som deltog i förhandlingarna om Östersjöplanen.

I förhandlingarna valde EU-kommissionen att gå på ministerrådets linje vilket innebär att fiskekvoterna i Östersjön kommer att kunna sättas över det som forskarna bedömer som hållbart.

– Det har varit en hård kamp ett år för att kommissionen ska hålla sig till grundlagstiftningen som drevs igenom år 2012 och som innebär ett stopp för att sätta för höga fiskekvoter. Man kan inte pressa ekosystemet hur långt som helst, det visar de oroväckande tecken vi ser nu på att torskbeståndet inte återhämtar sig.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu