• Protester hölls till stöd för de fängslade skådespelarna i Madrid förra veckan.
  • De två terroranklagade dockspelarna.
  • ”Länge leve al-Qaida-ETA” stod det på plakatet i dockteatern.
Fria Tidningen

Spanska dockspelare terroranklagas

Två spanska dockspelare hotas med fängelse för att ha främjat terrorism under en samhällskritisk dockteater i Madrid förra helgen.

Premiärminister Mariano Rajoy slöt som många andra ledare upp och uttryckte sitt stöd för yttrandefriheten då franska satirtidningen Charlie Hebdo utsattes för att attentat förra året. Tidningen publicerade bland annat teckningar där man drev med islamistiska terrorister, en rättighet i en demokrati, menade spanska regeringen.

Men har två artister förra helgen drev med en terrororganisation i det egna landet var pratet om yttrandefrihet långt borta. De två skådespelarna fängslades och anklagades för att ha främjat terrorism.

Det var under karnevalsfirandet i huvudstaden Madrid den 5 februari som de 34- respektive 29-åriga skådespelarna Raúl García och Alfonso Lázaro höll i en dockteater.

Skådespelarna ingår i teatergruppen ”Títeres desde abajo”, Dockspelare underifrån, som ägnar sig åt dockteater om aktuella och folkliga frågor och bland annat har gjort en föreställning om vräkningar.

Den aktuella föreställningen, Häxan och Don Cristóbal, är en modern, samhällskritisk bearbetning av klassisk dockteater. Häxan ställs inför Don Cristóbal i olika skepnader: en nunna, en domare och två poliser. Under en scen placerar en av de korrupta poliserna ett plakat invid häxan, klädd i punkkläder, för att ta en bild där hon framställs som terrorist. På plakatet står ”Gora-Alka-ETA” (Länge leve al-Qaida-ETA)– en kombination av namnen på den islamistiska terrororganisationen al-Qaida och ETA, den separatistgrupp som i sin kamp för ett självständigt Baskien dödat 800 människor, men som lade ner sin vapen år 2011.

Föräldrar till barn i publiken lämnade efter föreställningen in en polisanmälan mot showen och artisterna greps strax därefter. García och Lázaro anklagades för att ha stöttat terrorism och för att underblåst hat och våld. Att uppmuntra/glorifiera terrorism har varit ett brott i Spanien sedan år 1995.

Efter att ha suttit fängslade i fem dygn släpptes artisterna på onsdagen från Soto del Real-fängelset utanför Madrid. Domaren Ismael Moreno menade att det inte fanns någon risk för att skådespelarna skulle ”upprepa brottet”, särskilt sedan dockorna och rekvisitan tagits i beslag.

Men anklagelserna står kvar och de två dockspelarna har fått lämna ifrån sig sina pass och måste även infinna sig regelbundet hos domstolen för rapportering. Om de döms riskerar de 1–2 års fängelse.

Terroranklagelserna kritiseras hårt av flera rättsorganisationer, som Amnesty international och gruppen Domare för demokrati, som kräver att anklagelserna slopas. Skådespelarna är skyddade under yttrandefriheten och det finns inga indikationer på någon form av rättfärdigande av terrorism i föreställningen, menar Domare för demokrati.

”Det är uppenbart att ett plakat med texten ’Länge leve Alka-ETA’ kan ses som ett sätt att glorifiera (terrorism). Men det är ännu mer uppenbart att när detta i själva verket inte sker i verkligheten utan som ett uttryck av handdockor, bör meningen och syftet med föreställningen övervägas”, uppger de i ett uttalande.

Demonstrationer till stöd för skådespelarna har också hållits. Runt 3 000 personer deltog i en demonstration i Madrid på onsdagen och demonstraterna krävde ett slut på ”undertryckandet av dem som kämpar för allas mänskliga rättigheter.” Politiker från samtliga läger har också kommenterat händelsen. Vänsterpartiet Podemos ledare Pablo Iglesias kallade det ”löjligt” att någon fängslas för ett teaterstycke i ett demokratiskt land, medan inrikesministern i högerregeringen stöttar gripandet av artisterna som han menar glorifierat terrorism och kränkt terroroffer.

Föreställningen var en del av Madrids officiella program för karnevalsfirandet och stadens borgmästare Manuela Carmena (Podemos) kritiserade först gripandet av artisterna, men svängde efter massiv kritik och bad istället publiken om ursäkt för showen och lovade en utredning av hur föreställningen kunde hamna i programmet.

García och Lázaro uppger att de inte haft för avsikt att kränka någon eller främja terrorism och våld. I ett uttalande skriver de att de genom satir ville berätta en ”fiktiv historia”, som ”tyvärr har många likheter med den verklighet vi genomlevt de senaste dagarna”. Syftet med historien, skriver de, var att reflektera över verkliga förhållanden, som det orättvisa och omoraliska rättssystemet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu