• I lördags samlade Podemos hundratusentals i Madrid för ”En marsch för förändring”. Partiet leder i opinionsmätningarna med nästan 30 procent.
  • Podemos partiledare Pablo Iglesias med Syrizas ledare Alexis Tsipras.
Fria Tidningen

Marschen mot förändring har börjat

Efter Syrizas seger mobiliserar nu Europas vänsterpartier. I lördags deltog hundratusentals i spanska vänsterpartiet Podemos ”marsch för förändring”.

”Tick tack, tick tack” – nedräkningen har börjat för Spaniens höger-regering sa Podemos partiledare Pablo Iglesias då det stod klart att Syriza tagit hem segern i Grekland. I december är det parlamentsval i Spanien och det nybildade vänsterpartiet Podemos, som leder i opinionsmätningarna, ser den grekiska segern som ett tecken på att de själva kan ta hem segern.

Att Syriza tagit hem segern i Grekland visar att det är möjligt även för Spanien, sa partiledaren Pablo Iglesias under sitt tal till folkmassorna på Puerta del Sol i Madrid i lördags. Torget är detsamma där 15 maj-rörelsen, den medborgarrörelse som partiet är sprunget ur, föddes för fyra år sedan. Demonstrationen hade sammankallats av partiet som en ”Marsch för förändring” för ett slut på ”den gamla politiken” och en början på partiets valkampanj inför de kommun- regions- och parlamentsval som hålls i år. Hundratusentals beräknas ha deltagit i marschen, 100 000 enligt polisen och runt 300 000 enligt anordnarna själva. 250 bussar körde in demonstranter från hela landet för att delta.

Podemos växte fram ur proteströrelsen mot den ekonomiska krisens hårda slag mot samhället: massarbetslöshet, nedskärningar i välfärden och extrema lönesänkningar. Samtidigt avslöjades korruptionsskandal efter korruptionsskandal bland högt uppsatta politiker. Medan regeringen införde allt hårdare åtstramningspolitik samlades befolkningen i protest och många övernattade i tält i veckor på de stora torgen över landet under det som blev 15 maj-rörelsen.

Partiet vill se ett slut på åtstramningspolitiken, nedskärningar, korruptionen och den ekonomiska linje som de menar drivit landet in i krisen.

Men resan för Podemos har varit bra mycket snabbare än den för Syriza. I rekordfart har de, från att partiet presenterades i januari förra året, bland annat genom att deras manifest publicerades och spreds i nättidningen Público, seglat upp till att leda i opinionsmätningarna. Bevis på att partiet behövs och att folket har fått nog, menar vissa. Andra ser populism och ställer sig misstänksamma till partiets snabba framgångar.

Varken sittande regeringspartiet, högerkonservativa Partido Popular (PP), eller största opinionspartiet socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE), ser med blida ögon på det uppseglade vänsterpartiet. För det inte bara Podemos själva som tror att Syrizas seger kan vara till dess fördel. Även den sittande makten fruktar detta och premiärminister Mariano Rajoy tackade i lördags i ett tal PP:s väljare för att de “försvarar måttligheten, kunskapen och visdomen” inför ”de radikala krafter som tyvärr är så på modet i vårt land idag”.

– Även om vi alla hoppas och är säkra på att det kommer bli mycket kortvarigt, slog han fast till publikens applåder.

Politiken måste komma närmare medborgarna, är Podemos främsta princip. Därför har de också utformat sin egna uppbyggnad efter det - partiprogrammet har tagits fram genom en diskussion med tusentals deltagare och medborgarmöten hålls kontinuerligt för att alla ska vara med och besluta om partiets nästa drag. I partiprogrammet finns förslag om höjd minimilön, möjlighet till förstatligande av företag, införande av 35-timmarsarbetsvecka och utträde ur NATO.

Kritiken har framförallt rört anklagelser om populism och radikalitet. Att Pablo Iglesias är uttalat kommunist har använts emot honom och partiet, liksom påstått ekonomiskt stöd från Chavez Venezuela.

En tuff valrörelse väntar nu partiet som attackeras hårt från alla håll, både etablerade partier och de större medierna går hårt åt representanterna. Men Podemos är säkra - marschen i lördags är startskottet till det som ska bli “förändringarnas år”.

Fakta: 

Podemos

Vänsterpartiet Podemos bildades och röjde snabbt framgångar. I Europavalet i maj fick de 8 procent av rösterna och fem platser i Europaparlamentet, där de sitter i gruppen Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster.

Partiet bildades ur medborgarrörelsen 15-maj rörelsen, för bara lite drygt ett år sedan, i januari 2014.

Namnet ”Podemos” – vi kan, kommer ur den slogan som blivit signifikant för nedskärningsprotesterna: ”Ja/Jo, man kan!” - det går att skrota nedskärningspolitiken och bygga upp välfärden – en annan värld är möjlig.

Partiet vill införa en demokrati närmare medborgarna, höja minimilöner och införa 35-timmars arbetsvecka. Kritikerna anklagar Podemos för populism och radikala ogenomförbara idéer.

Den 24 maj hålls kommunval i Spanien och den 20 december val till parlamentet. Podemos leder i opinionsmätningarna med 30 procent, något mer än socialdemokratiska PSOE och långt mer än regeringspartiet PP.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Podemos största parti

Spanska vänsterpartiet Podemos leder i opinionsmätningarna. – Nu har jag börjat tro på politik igen, säger väljaren Jordi Ortega.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu