Hon hjälper andra som också flytt | Fria.Nu
  • Emelline Mahmoud Ilyas utanför FN-organet UNRWA:s center i staden Zarqa i Jordanien.
Fria Tidningen

Hon hjälper andra som också flytt

Emelline Mahmoud Ilyas är en av de många syriska flyktingar som lever i Jordanien. Nu hjälper hon andra syrier som tvingats på flykt från konflikten i hemlandet.

– Jag var flyktingen som alla skulle ta hand om, men nu tackar människor mig för att jag hjälper dem, säger 35-åriga Emelline Mahmoud Ilyas.

Hon har just avslutat ett möte med jordanska och syriska föräldrar i ett center i den jordanska staden Zarqa.

I Syrien var hon statligt anställd vid ett departement med ansvar för att förebygga och upptäcka korruption inom offentlig sektor.

Sedan 2011 har Jordanien, som har en befolkning på 6,5 miljoner, enligt UNHCR tagit emot 700 000 syriska flyktingar, men den verkliga siffran kan vara uppåt 1,5 miljoner. Emelline Mahmoud Ilyas och hennes man och tre barn flydde från kriget i Syrien för två år sedan och kom till flyktinglägret Zaatari i norra Jordanien.

– Jag svor att om jag inte lyckades lämna Zaatari så skulle jag ta mig tillbaka till Syrien och dö där, säger hon om sin tid i lägret.

Efter några dagar betalade familjen en smugglare för att lämna lägret på illegal väg. Som papperslösa nådde de staden Zarqa.

Även om situationen förbättrades när Emelline Mahmoud Ilyas man fick ett jobb på en frisersalong upplevde hon en stor ensamhet som flykting i staden. Hon hade ingen att prata med om kriget eller sina förluster.

– Jag satt hemma och var deprimerad och la all skuld på min man för att vi hade varit tvungna att fly, säger hon.

För Emelline Mahmoud Ilyas förändrades situationen när hon fick höra talas om ett center för tortyrskadade. Att träffa andra och prata om det krigshärjade hemlandet var en lättnad.

– Efter det insåg jag att jag inte var ensam. Jag kände hopp igen.

Hon fick höra om biståndsorganisationen Actionaids lokalgrupper där syrier och jordanier möts och nu arbetar hon själv som ledare för dessa grupper.

– Genom grupperna kan jag hjälpa kvinnor som jag själv, och även jordanier. Vi diskuterar personliga problem eller familjeproblem och hur vi kan försöka lösa dem, säger hon.

Zarqa i nordöstra Jordanien har en befolkning på 500 000 invånare samtidigt som staden har tagit emot 50 000 flyktingar från Syrien. Arbetslösheten är hög och islamistiska fraktioner har ett brett stöd bland marginaliserade grupper. Missnöje sjuder under ytan.

– Hyrorna i Zarqa har stigit med 600 procent sedan 2011, ibland bor tre flyktingfamiljer i en lägenhet, säger Ohud Bayidah som koordinerar Actionaids arbete i Zarqa.

– Dessutom klagar jordanier på desperata syrier som arbetar för låga löner. Tillströmningen av människor ökar också trycket på sjukvården och skolsystemet. Allt detta påverkar relationerna mellan syrier och jordanier negativt.

Actionaid försöker öka medvetenheten om behoven hos flyktingar i städerna. De anser att den gamla modellen med distribution av service och mat inte är tillräcklig när isolering, våld i hemmet, brist på utbildningsmöjligheter, arbetslöshet eller missbruk kommer in i bilden. Allt fler flyktingar är också utspridda i städer snarare än i läger vilket gör det svårare för dem att få tillgång till service.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu