”Vita hjälmarna” riskerar allt för att undsätta syrier | Fria.Nu
  • De vita hjälmarna begraver hjälparbetaren Ilias Mahmoud al-Taweel som dödades när han i september 2015 försökte rädda civila under en bombräd av Damaskusförorten Douma.
  • Khaled Omar Harrah, som blev en symbol för de vita hjälmarna när han räddade ett spädbarn för två år sedan, dog under en räddningsoperation i Aleppo den 11 augusti.
Fria Tidningen

”Vita hjälmarna” riskerar allt för att undsätta syrier

Nyligen dödades den syriske hjälparbetaren Khaled Omar Harrah under en räddningsinsats i krigets Aleppo. Nu nomineras hans frivilligkår, ”vita hjälmarna” till Nobels fredspris av ett stort antal organisationer.

Frivilligkåren, som på arabiska kallas al-Khawdah al-Bayda, består av vanliga syrier som arbetar timmar i sträck för att rädda civila ur raserade byggnader.

Nomineringen av de vita hjälmarna, som också kallas Syriska civilförsvaret, stöds av 133 organisationer och privatpersoner i Syrien och runt om i världen. The Syria campaign har inrättat en webbplats för att bygga upp ett bredare stöd för nomineringen bland allmänheten.

Nomineringen presenterades efter en svår vecka för de vita hjälmarna då en av de mest kända av räddningsarbetarna – Khaled Omar Harrah – dödades under en räddningsinsats i Aleppo den 11 augusti. Harrah uppges vara den 132:a hjälparbetaren från Syriska civilförsvaret som har dött under en räddningsoperation.

– Vi blev bedrövade och upprörda över nyheten om att Khaled Omar Harrah dödats i Aleppo, säger Amanda Pitt, talesperson för FN-organet Ocha.

Enligt Ocha representerar de vita hjälmarna det bästa av vad det innebär att vara en humanitär hjälparbetare.

Khaled Omar Harrah blev en symbol för de syriska frivilligkrafterna när han i juni 2014 var med och räddade ett spädbarn som mirakulöst överlevt under rasmassorna av ett sönderbombat hus i Aleppo. Han arbetade i 14 timmar med att gräva vid den utbombade lägenhetsbyggnaden och hjälpaktionen blev särskilt uppmärksammad eftersom den fångades på film och lades upp på Youtube.

Omkring 60 000 syrier har räddats av de vita hjälmarna.

– Frivilligarbetarna vill inte gå med i någon av de stridande grupperna utan har istället anslutit sig till Syriska civilförsvaret för att göra något meningsfullt, säger Ole Solvang vid människorättsorganisationen Human rights watch.

Han besökte nyligen frivilligkårens kontor och berättar att de vita hjälmarna inte enbart arbetar med sök- och räddningsinsatser.

– De har nu två grupper som arbetar med odetonerad ammunition, främst splitterbomber.

Odetonerade splitterbomber skadar barn och civila och utgör även en fara för dem som arbetar med att plocka bort dem.

De vita hjälmarna hjälper även organisationer som Human rights watch att dokumentera vilka vapen som används i konflikten där mer än 250 000 människor har mist livet och miljoner människor drivits på flykt. Det har också lett till att Syriska civilförsvaret krävt att FN:s säkerhetsråd ska förbjuda användningen av oljefatsbomber, som dödar civila urskillningslöst.

Ole Solvang berättar att bomber släpps från plan som återvänder fem eller tio minuter senare för att släppa fler, när Syriska civilförsvaret eller andra människor kommit dit för att hjälpa skadade.

– Det är verkligen svårt att inte dra slutsatsen att de handlar om avsiktliga attacker mot civila, säger han.

De vita hjälmarna har kanske det farligaste jobbet i världen.

Nomineringen av de vita hjälmarna stöds bland annat av Syrian nonviolent movement, the Union of medical care and Relief organizations, Christian aid och Islamic relief UK.

Vem som tilldelas Nobels fredspris meddelas i början av oktober.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Vaccin utom räckhåll för många

Ett vaccin mot tuberkulos kan äntligen vara inom räckhåll. Samtidigt når många redan existerande vacciner inte ut till alla som behöver dem.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu