Statslösa palestinier i rättsligt vakuum | Fria.Nu
  • Iyad och Ibtisam Yusef med sonen Noor bor för tillfället hos Iyads syster i Beit Hanoun i nordöstra Gaza.
Fria Tidningen

Statslösa palestinier i rättsligt vakuum

Iyad Yusef och hans familj är flyktingar i dubbel bemärkelse. De är palestinier som flytt från kriget i Syrien och nu befinner sig i Gazaremsan, där de nu är fast.

Sedan 2012 har omkring 400 palestinska familjer, omkring 1 800 personer, gjort samma resa som Iyad och hans familj. Familjen tog sig med flyg till Kairo, sedan med buss genom Sinai till staden Rafah och sedan till fots genom tunnlar till Gaza.

Han ler när han berättar att han hoppades att befolkningen i Gaza skulle välkomna dem som ”återvändare”. Men när han kom fram insåg han att familjen var utlämnad åt sitt eget öde. Livet i Gaza har sedan den första dagen varit en kamp.

– Det finns ingen långsiktig plan för att ta itu med vår situation. Syrien var förr den plats där palestinska flyktingar hade den högsta levnadsstandarden. Jag var statligt anställd i Syrien och nu måste jag låna pengar för att kunna betala hyran, säger Iyad.

Befolkningen i Gaza lider av konsekvenserna av Israels blockad och splittringen mellan den palestinska myndigheten och Hamasregeringen. Palestinier från Syrien som tagit sig in illegalt och som inte registrerats av Israel, som har kontroll över folkbokföringsregistret, kan inte ens ansöka om att lämna landet. Palestinska flyktingar från Syrien saknar syriskt medborgarskap och betraktas inte som syriska flyktingar av det internationella samfundet.

Flyktingar med syriskt medborgarskap får hjälp av FN:s ordinarie flyktingorgan UNHCR, medan palestinska flyktingar från Syrien hamnar under UNRWA:s mandat.

Men UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, står inför stora problem.

– Vi står inför den svåraste krisen hittills när det gäller finansieringen, säger Chris Gunness, UNRWA:s talesperson.

– Människor lever i en fruktansvärd situation i Gaza på grund av blockaden.

En grupp palestinska flyktingar från Syrien har startat föreningen Hakki för att kunna göra sina röster hörda. Hakkis talesperson Omar Ouda kom till Gaza år 2012.

– Även när vi var få tog det lång tid att få någon hjälp över huvud taget. Vi har genomfört demonstrationer utanför Socialdepartementet för att visa att vi finns här och att vi behöver en långsiktig lösning.

Men många har tappat tron på att kunna stanna kvar i Gaza.

– Vi är jurister, lärare och läkare som söker möjlighet att stanna i Gaza, Palestina, i vårt hemland. De som kan skaffar pengar för att ge sig av i hopp om att nå Europa, Kanada eller USA på illegal väg, säger Atef Ammawi, en annan av Hakkis medlemmar.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria.Nu