• De flesta svenska jaktvapen påverkas inte av EU-kommissionens förslag om vapenreglering.
Fria Tidningen

Polismyndigheten: Reglering av vapen nödvändigt

EU-kommissionen har föreslagit mer restriktiva regler för innehav av halvautomatvapen. Regleringen är nödvändig för den allmänna säkerheten, enligt Peter Thorsell vid Polismyndigheten.

De jägare som i dag äger ett halvautomatiskt jaktvapen är oroliga att dessa kommer att förbjudas om EU-kommissionens förslag på mer restriktiva vapenregler går igenom. Men syftet är att motverkas civilt innehav av halvautomatiska vapen med hög eldkraft utformade för strid snarare än för jakt.

– En svensk jägare möts inte av moteld, därför behövs inte heller halvautomatiska vapen med stora magasin i skogen, säger Peter Thorsell i en debattartikel i Dagens nyheter.

Thorsell säger att Svenska jaktvapen ska vara av civil typ och sådana vapen liknar mycket sällan helautomatiska vapen. Därför kommer det stora flertalet av de svenska halvautomatiska gevär som i dag finns hos jägarna inte omfattas. Vad som däremot är viktigt är att motverka en spridning av vapen med hög skottkapacitet eftersom en person som missbrukar ett sådant skjutvapen kan åstadkomma betydligt allvarligare skador än med ett traditionellt gevär.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu